Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ρήγας: "σωστή η απόφαση του Χριστοδούλου"

Ο υπεύθυνος διαιτησίας της Ευρωλίγκα και μέλος της ΕΟΚ σε συμβούλου διαιτησίας με στόχο την εκπαίδευση των νέων διαιτητών, Κώστας Ρήγας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δεν αρνήθηκε να τοποθετηθεί για την διαιτησία στα Άρης-Ολυμπιακός και Περιστέρι-ΠΑΟΚ.


Στην αρχική του τοποθέτηση από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για την παρουσία ομάδων της Θεσσαλονίκης και στην φετινή Ευρωλίγκα δήλωσε στον "Σπορ 103": "Μίλαγα σχετικά στο παιχνίδι Περιστέρι-ΠΑΟΚ με τον Νίκο Σταυρόπουλο που του είχα πει ότι ανάταση και ανάσταση του ελληνικού μπάσκετ δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρξει ανάταση των ομάδων της Θεσσαλονίκης.

Αν δεν υπάρξει Θεσσαλονίκη δεν θα υπάρξει μπάσκετ ελληνικό και αν δεν δημιουργηθούνε ανταγωνιστικές ομάδες σε Πάτρα και Λάρισα για να εξαπλωθεί το μπάσκετ. Με αποτέλεσμα νομίζω να μην υπάρχει σωτηρία στο πρωτάθλημα που μοιάζει ως μία μεγάλη Α2 με εξαίρεση τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Η Πάτρα βέβαια τη φετινή χρονιά με τον Απόλλωνα δείχνει να δουλεύει αλλά θα πρέπει να γίνουνε προσπάθειες για ανάπτυξη όπως σε άλλες περιοχές της Ευρώπης".

Για το αν στην κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ φταίει η απουσία του μάρκετινγκ είπε: "Δεν υπήρχε μάρκετινγκ ποτέ στις ομάδες με εξαίρεση τώρα τελευταία αν και είμαστε πίσω. Αναπολώ όταν ήμουνα διευθυντής στον ΕΣΑΚΕ και είχαμε έσοδα τηλεοπτικά 20.000.000 δολαρίων που δεν υπήρχαν πουθενά στην Ευρώπη. Ούτε στην Ισπανία-και δεν ήταν μόνο το συνδρομητικό, αλλά συμφωνίες με το MEGA, τον ΑΝΤ1 αλλά και την ΕΡΤ που έφεραν στα σωματεία τεράστια έσοδα".

Για την εφαρμογή των κανονισμών στην φετινή αγωνιστική περίοδο σχολίασε: "Δεν είναι καινούριοι κανονισμοί αλλά η πιστή εφαρμογή τους που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονταν με αυτόν τον τρόπο. Νομίζω ότι πλέον ήρθαμε σε μία ισορροπία και από την αρχή της περιόδου τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και από πλευράς συμπεριφοράς. Τώρα δεν παίζουν προπονητές και παίκτες εναντίον διαιτητών αλλά μόνο παίκτες.

Την επόμενη Δευτέρα θα πάω στην Λουμπλιάνα με τον υπεύθυνο σπορ της FIBA κ. Κοτλέμπα για να δώσουμε στις ομοσπονδίες όλου του κόσμου το σχετικό DVD. Και στην Ελλάδα εφαρμόζεται καλά ο κανονισμός αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως έχει κατανοήσει τους κανονισμούς και είμαι ικανοποιημένος όπως και από τα ακούσματα από τις άλλες χώρες όπως και από τη FIBA".

Κι όσο για την εφαρμογή τους ειδικά εντός των συνόρων σημείωσε: "Αυτή είναι η διδασκαλία μου. Αυτό είπα στα τρία σεμινάρια που δίδαξα. Να μην υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση σε ονόματα παικτών και προπονητών. Οι διαιτητές πρέπει να αντιμετωπίζουνε με ενιαίο τρόπο και γραμμή όλους ώστε να μην απέχουνε από τους κανονισμούς".

Για την χρήση του βίντεο από τον πρώτο διαιτητή της συνάντησης Άρης-Ολυμπιακός τον Χρήστο Χριστοδούλου την περασμένη Κυριακή στο Αλεξάνδρειο επισήμανε: "Να διευκρινίσω ότι απεδόθη η σωστή απόφαση. Το είδανε ότι η μπάλα ήταν στην άνοδό της και ο παίκτης παρενέβη χωρίς να ακουμπήσει η μπάλα πρώτα στο ταμπλό. Να πω κατηγορηματικά ως μέλος της παγκόσμιας επιτροπής της FIBA και με βάση αυτήν μου την ιδιότητα και όχι του συμβούλου της ΕΟΚ σε θέματα που άπτονται της κρίσης του διαιτητή δεν πρέπει να γίνεται χρήση τεχνικών μέσων. Κι αυτό γιατί έτσι θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και άλλες περιπτώσεις. Αν είναι βήματα ή όχι βήματα, αν είναι επιθετικό ή αμυντικό φάουλ.
Δεν τίθεται καμία συζήτηση, για καμία τεχνική υποστήριξη. Είμαι κατηγορηματικός και ισχύει σε όλα τα σπορ. Δείτε τι έγινε στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όπου η μπάλα πέρασε την νοητή γραμμή. Ο διαιτητής δεν το είδε και θα τιμωρηθεί ο διαιτητής. Δεν μπορείς να παρέμβεις με μηχανικά μέσα.

Η FIBA και η τεχνική επιτροπή δεν πρόκειται να ενδώσουνε ποτέ στο να τίθεται η κρίση του διαιτητή σε συζήτηση. Άλλο αν είναι μέσα ή έξω από τον χρόνο ή είναι δίποντο ή τρίποντο είναι στον κανονισμό να δεις την φάση στο βίντεο".

Όσο για το ότι δεν σφυρίζουνε αυτήν την αγωνιστική οι τρεις διαιτητές του Άρης-Ολυμπιακός απάντησε: "Δεν είναι δικό μου θέμα. Δεν είναι αυτή η αρμοδιότητά μου ή το θέλω μου. Η δική μου θέση είναι να μπορώ να εκπαιδεύω διαιτητές, να τους παρακολουθώ και στο τέλος να τους αξιολογώ".

Για την τεχνική ποινή του διαιτητή Καρακατσούνη στον Καλαμπόκη στο Περιστέρι-ΠΑΟΚ στο τέλος της τρίτης περιόδου και ενώ τον είχε χρεώσει με φάουλ υπογράμμισε: "Καταρχήν κατάλαβα ότι υπάρχουν προηγούμενα με τον Πηλοϊδη στον ΠΑΟΚ. Θα πρέπει να κρίνουμε τους διαιτητές αλλά και ότι είναι άνθρωποι που κάνουν λάθη και ότι μπορεί να βρεθούν σε άσχημη νύχτα. Ωστόσο διαφέρουν διαιτητές από διαιτητές".

Για να σταθεί σε εκείνο το σημείο στην απόφαση του Καρακατσούνη να χρεώσει με τεχνική ποινή τον Καλαμπόκη σε αντίθεση με το δεύτερο δεκάλεπτο και την αντιμετώπιση του Ρόμπι στην δική του αντίδραση λέγοντας: "Διαφέρει διαιτητής από διαιτητή. Αν ήμουν εγώ, θα το αγνοούσα, βάζοντας το πνεύμα του αγώνα μέσα και μετά το φάουλ που θα του είχα δώσει. Θα πρέπει να κρίνουμε με τα ίδια μέτρα και σταθμά όλες τις καταστάσεις. Για αυτό και υπάρχουν και οι διαιτητές".

Για τις 4 τεχνικές ποινές χρεώθηκε από εκείνο το σημείο και μέχρι το τέλος του παιχνιδιού η ομάδα του ΠΑΟΚ δήλωσε: "Ξέφυγαν από τον έλεγχο και ο Σούλης Μαρκόπουλος διότι θεώρησε ότι έχει χάσει το παιχνίδι και τον έλεγχο του παιχνιδιού και εκτραχύνθηκε το παιχνίδι".

Για την ανακοίνωση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ για την διαιτησία που ακολούθησε για την διαιτησία που έχει τύχει στα εκτός έδρας της παιχνίδια σημείωσε: "Στο Μαρούσι-ΠΑΟΚ υπήρχαν δικαιολογημένα παράπονα από τον ΠΑΟΚ αφού υπήρχαν κάποιες φάσεις που πραγματικά δεν είχαν την σωστή κρίση".

Για το ότι στο χθεσινό Μπιλμπάο-Καντού για την Ευρωλίγκα ο Φίσερ δεν χρεώθηκε με τεχνική ποινή στο τέλος του παιχνιδιού γιατί θα κρινόταν το παιχνίδι υποστήριξε: "Το είδα κι εγώ και δεν σημείωσα κάτι σε βάρος του διαιτητή γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι και θα πρέπει να καταλάβουμε την αδρεναλίνη των παικτών και να τους αντιμετωπίζουμε ανθρώπινα".

Τέλος για το αν θεωρεί ότι δεν αντιμετωπίζονται οι προπονητές στα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός με τον ίδιο τρόπο όπως οι υπόλοιποι απάντησε: "Θα είναι μία φορά που δεν θα ήθελα να αναμιχθώ διότι άπτονται διαφορετικών απόψεων. Έχω άποψη και θα με συγχωρήσετε που θα αποφύγω να την εκφράσω".

Δεν υπάρχουν σχόλια: