Λουκάς Παπαδήμος, ο επόμενος Πρωθυπουργός; |
Σε μία κατ' αρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς, στη συνάντηση υπό την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και τις έντονες πιέσεις από τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση της προεδρίας ορίστηκε συνάντηση των οικονομικών επιτελείων των δύο κομμάτων ενώ αύριο οι δύο αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου για να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα ηγηθεί της κυβέρνησης αυτής, με επικρατέστερο όνομα εκείνο του Λουκά Παπαδήμου.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κ. Παπούλιας ξεκαθαρίζεται ότι της νέας κυβέρνησης δεν θα ηγηθεί ο Γ. Παπανδρέου.
Η κυβέρνηση αυτή, που προκύπτει ερήμην των πολιτών ως προϊόν πιέσεων και απειλών, θα έχει στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά από ένα 3μηνο και αφού θα έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου υπό το άγρυπνο βλέμμα και τις εντολές της τρόικας.
Τα βήματα που θα διανύσει η νέα κυβέρνηση θα καθοριστούν επακριβώς σε σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ώρες, με πρώτη εκείνη των οικονομικών επτελείων των δύο κομμάτων.
Παράλληλα αύριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.
Η αποψινή ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας:
«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.
Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης.
Αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».
"...Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι, απειλούν ότι και για εκείνους είναι "όλα ανοιχτά" σε σχέση με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη "εάν δεν υπάρξει άμεσα κυβέρνηση ενότητας ".
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται από χθες και τα εγχώρια ΜΜΕ και ιδιαίτερα τα ιδιωτικά κανάλια τα οποία προβάλλουν διαρκώς σενάρια για πιθανά ονόματα ...πρωθυπουργών και μελών μίας κυβέρνησης "εθνικής σωτηρίας" ενώ ταυτόχρονα εξορκίζουν κάθε πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες και έκφρασης της βούλησης των πολιτών.
Οι ασφυκτικές πιέσεις εντός και εκτός της Ελλάδας φαίνεται ότι έχουν κάμψει τις επιφυλάξεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υποχωρεί τουλάχιστον σε ένα σημείο σε σχέση με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις του: στη διάρκεια της κυβέρνησης συνεργασίας.
Ο Α. Σαμαράς δείχνει να αποδέχεται ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να έχει 3μηνο ή 4μηνο χρόνο ζωής και όχι να είναι μια "ολιγοήμερη κυβέρνηση που θα μας οδηγήσει στις εκλογές, άμεσα".
Ευρωπαίοι: Ανοιχτός ο δρόμος εκτός ευρωζώνης αν δεν τα βρείτε
Ο καταιγισμός πιέσεων και απειλών ξεκίνησε αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, την Παρασκευή το βράδυ με την Κριστίν Λαγκάρντ να κρούει τον κώδωνα, σε συνέντευξή της σε γαλλική εφημερίδα, ζητώντας εκλογές τώρα με όποιο κόστος ή ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας.
Το "περίστροφο" πέρασε, στη συνέχεια, στα χέρια της Αγκελα Μέρκελ η οποία μέσω του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης διαμήνυσε ότι η Ελλάδα έχει διορία λίγων ημερών για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις.
Ο Γκέοργκ Στράιτερ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αγνοηθεί. Θα υπάρξουν μερικές ημέρες έντασης και ύστερα θα γνωρίζουμε αν η Ελλάδα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ή όχι".
"Ζητήσαμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις", δήλωσε σε συνέντευξη ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα διερράγη η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να μπει "από μόνη της" σε ένα δρόμο που θα μπορούσε να την οδηγήσει εκτός ευρωζώνης.
"Δεν το επιθυμούμε αυτό, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού, ώστε να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα και να σώσουμε το ευρώ", τόνισε.
Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ στην εβδομαδιαία γερμανική οικονομική εφημερίδα "Wirtschaftswoche" που θα κυκλοφορήσει αύριο Δευτέρα:
"Οι ελληνικές πολιτικές δομές είναι περίεργες: στη διάρκεια πολλών χρόνων, μόνον δύο οικογένειες κυβέρνησαν: Καραμανλής, Παπανδρέου, Καραμανλής, Παπανδρέου. Είναι γι΄αυτό που δεν θέλω να πω σε ποιον ανήκει περισσότερο το φταίξιμο για την καταστροφή". Και πρόσθεσε:
"Η ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να επιτρέψει να περάσουν πολλές εβδομάδεςόπως εκείνες που μόλις πέρασαν και που ήταν μια "δοκιμασία" για αυτήν".
Υπουργικό Συμβούλιο: Παραδίδουμε τη σκυτάλη αλλά όχι στο κενό
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η "κυβέρνηση θα παραδώσει τη σκυτάλη, αλλά δεν θα την παραδώσει στο κενό. Θα παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση, εάν συμφωνήσουμε και καταλήξουμε σ’ αυτήν. Και αυτό ελπίζω να γίνει, όπως σας είπα, σύντομα. Και όταν λέω «σύντομα», εννοώ σήμερα, όχι αύριο, για πάρα πολλούς λόγους".
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, επισημαίνοντας: "Έχω πει πάρα πολλές φορές, και επιμένω σ’ αυτό για πολλοστή φορά, ότι δεν με ενδιαφέρει να παραμείνω σ’ αυτό το σχήμα, ως πρωθυπουργός. Το είπα προχθές, να συμφωνήσουμε σ’ ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως είχα προτείνει και τον Ιούνιο. Πιο σαφής από αυτό, δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κανείς. Εγώ δεν παίζω παιχνίδια, ούτε παίζω με τις τύχες της χώρας. Όπως είπα, πριν καταλήξουμε στο διάλογο που θα γίνει σήμερα, για το σχήμα, το χρονοδιάγραμμα και τα πρόσωπα, δεν μπορεί στο κενό να παραιτηθεί μια Κυβέρνηση και να αφήσει τη χώρα σε άγνωστη πορεία. Είναι θέμα ευθύνης προς τη χώρα, και δικής μας ευθύνης, κυρίως δικής μας".
"Μνημόνιο" Παπανδρέου
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μοίρασε, κατά τη συνεδρίαση, στους υπουργούς, κείμενο επτά αναγκαίων ενεργειών για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
Οι επτά ενέργειες έχουν ως εξής:
2. 'Αμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα για το νέο πρόγραμμα.
3. Κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου του Προϋπολογισμού 2012.
4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.
5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).
7. Εκταμίευση α΄ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.
Για λύση απόψε πιέζουν και οι υπουργοί
Κατά την προσέλευσή τους, στο υπουργικό αρκετά κυβερνητικά στελέχη προέβησαν σε δηλώσεις.
Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου έκανε λόγο για ώρες ευθύνης, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη ούτε για ένα λεπτό. "Ο πολιτικός κόσμος θα δείξει την ευθύνη που πρέπει να δείξει. Δεν έχει καμία σημασία το πόστο του καθενός", πρόσθεσε.
Ο Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι η πρόταση του Γ. Παπανδρέου προς τη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα είναι καθαρή και έντιμη. Εξαπέλυσε πυρά κατά του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι "θα περίμενε ισχυρότερα αντανακλαστικά υπευθυνότητας". Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για ένα απαράδεκτο διαρκές παιχνίδι πόκας με τους θεσμούς και για θέατρο του παραλόγου που μόνο κακό κάνει στην χώρα και στη Νέα Δημοκρατία.
Έκκληση για ψυχραιμία και υπευθυνότητα απηύθυνε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενώ δηλώσεις απέφυγε να κάνει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τη συνεδρίαση, ο Ανδρέας Λοβέρδος συνατήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε συνάντηση και με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης ευχήθηκε να επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνηση συνεργασίας, εκφράζοντας την ελπίδα να είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων. Κάλεσε τον Αντ. Σαμαρά να προσέξει και να μην κινηθεί σε λογικές εκτός συνταγματικής νομιμότητας. "Η κυβέρνηση θα παραιτηθεί μόλις η εθνική συνεννόηση καταλήξει σε ένα κυβενητικό σχήμα", τόνισε. Αναφορικά με την παρέμβαση του Όλι Ρεν επισήμανε: "Υπάρχει κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα που συνεννοούνται μεταξύ τους".
"Η ευθύνη όλων είναι πολύ μεγάλη", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης. Ερωτηθείς για το αν μπορεί να παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου, όπως ζητάει η Ν.Δ., ανέφερε: "Τα πάντα μπορούν να γίνουν προκειμένου να σωθεί η χώρα από την άβυσσο".
Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος επισήμανε ότι "δεν πρέπει να μείνει η χώρα ούτε μια ώρα χωρίς πρωθυπουργό και κυβέρνηση" κι έκανε έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης σήμερα κιόλας.
Την ανάγκη σύστασης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας σήμερα σημείωσε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρ. Νιώτης. Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας σήμερα και ασφαλώς δεν αντέχει κενό εξουσίας, υπογράμμισε. Με στάση ευθύνης να βρεθεί λύση σήμερα, πρόσθεσε.
"Επιβεβαιώνεται η παροιμία ότι, το γινάτι βγάζει μάτι, αλλά το μάτι είναι της χώρας", είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Όθωνας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πάντα περιθώρια να επιδειχθεί η στοιχειώδης σοβαρότητα και εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι αυτό τελικά θα γίνει.
Πηγή: Εnet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου