Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Βασιλακόπουλος με "σπόντες" κατά ΕΣΑΚΕ...

Συνέντευξη για τα προβλήματα που μαστίζουν το ελληνικό μπάσκετ και το ελληνικό πρωτάθλημα έδωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος αφήνοντας σαφείς αιχμές στον ΕΣΑΚΕ... 

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε για την αναβολή του πρωταθλήματος στον "Σέντρα" πως "συνεργάστηκε η ομοσπονδία με τον ΕΣΑΚΕ και καταλήξαμε πότε πρέπει να ξεκινήσει και πότε τελειώνει. Αυτό είναι. Από εκεί και πέρα προέκυψαν διάφορα ζητήματα εκεί με τον ΕΣΑΚΕ. Και τηλεοπτικά αλλά και αδυναμία να φτιάξουν κάποιες ομάδες καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Ήταν ανέτοιμες ώστε να παρουσιαστούν αυτό το Σαββατοκύριακο στα γήπεδα. Και το αποδεικνύουν αυτό και οι αγώνες του Κυπέλλου, που τεράστιες διαφορές μεταξύ κάποιων αγώνων. Και έτσι οδηγηθήκαμε στο να πάρουμε μία απόφαση αναβολής. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος ότι η αυτοδιαχείριση στον κόσμο του αθλητισμού είναι λάθος. Διότι ο καθένας κοιτάει το στενό αγωνιστικό και οικονομικό συμφέρον και δεν μπορούν να παρθούν σωστές αποφάσεις για να οδηγούν το άθλημα προς τα εμπρός.
Νομίζω ότι η απόφαση που πάρθηκε στηρίχθηκε σε δύο άξονες. Πρώτα στο οικονομικό, που ήταν πιο πολύ και σαν δικαιολογία ότι δεν είχαν συμβόλαιο με την τηλεόραση, όταν είναι γνωστό ότι η ΕΡΤ για λόγους τυπικούς δεν μπορούσε να κάνει την πρόταση, την οποία πιστεύω να την κάνει εντός της επόμενης εβδομάδας και τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία του ΕΣΑΚΕ και των ομάδων είναι περίπου τα ίδια, είτε γινόταν η έναρξη αυτό το Σαββατοκύριακο, είτε γίνει το επόμενο. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο είναι ότι η αναβολή πάρθηκε, διότι πολλά σωματεία δεν είναι έτοιμα από αγωνιστικής πλευράς. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία. Δεν είναι σοβαρός λόγος. Δεν δείχνει σοβαρή τοποθέτηση του ΕΣΑΚΕ απέναντι στο ελληνικό μπάσκετ. Είναι γνωστό ότι θ' άρχιζε τον Οκτώβριο το πρωτάθλημα. Δεν είναι κάτι το οποίο βγήκε πριν από πέντε μέρες δέκα".

Για την αντίδραση των ομάδων κατά των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού είπε ότι "πρέπει να φωνάξουμε και κάποιον ψυχολόγο για να κάνει μπορέσει να κάνει την ανάλυση. Τα αίτια πιστεύω πιο πολύ είναι ψυχολογικά δηλαδή. Διότι οι δύο ομάδες έχουν ξεφύγει, αυτό είναι γνωστό. Αλλά είναι και πανευρωπαϊκό θα έλεγα φαινόμενο. Και οι λεγόμενες μικρές ζούνε σε μία μίζερη κατάσταση, λόγω του ότι δεν κατάφεραν οικονομικά ν' ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες".

Για την πρόταση περί κατάργησης των ΚΑΕ είπε ότι "το μοντέλο αυτό της εμπορευματοποίησης, της ανώνυμης εταιρίας έχει αποτύχει παγκοσμίως. Και όλοι αναζητούν λύσεις. Δεν το έθεσα εγώ προχθές στην συζήτηση. Το έθεσαν κάποιοι άλλοι. Καταρχάς δεν είναι επιστροφή στο κακό παρελθόν. Είναι μία επιστροφή στο καλό παρελθόν. Άλλωστε μην φοβόμαστε και τις επιστροφές. Καμιά φορά πρέπει να κοιτάμε και λίγο πίσω. Συζητάμε για την δομή του σωματείου. Να πάμε σε ένα αθλητικό σωματείο το οποίο έχει την δυνατότητα και την νομική ευχέρεια να υπογράφει συμφωνητικά συμβόλαια, ότι θέλει. Δεν είναι εκεί το θέμα. Από την άλλη πλευρά βέβαια απαλλάσσεται από κάποιες φορολογικές επιβαρύνσεις, από κόστος λειτουργίας. Το κόστος λειτουργίας ενός αθλητικού σωματείου είναι πολύ λιγότερο από ότι είναι μιας ΑΕ που πρέπει να έχει και νομικό τμήμα και οικονομικό, λογιστήρια. Οπωσδήποτε επιβαρύνεται η λειτουργία. Όπως και να έχει. Έτσι όπως πρέπει να λειτουργεί μία ανώνυμη εταιρία στην Ελλάδα εκτός από τους δύο μεγάλους και αυτό ακόμα με κάποια ερωτηματικά δεν νομίζω ότι λειτουργεί καμία, όπως λέει ο νόμος. Υπάρχουν ομάδες, από τις λεγόμενες ανώνυμες εταιρίες που δεν είχαν να πληρώσουν ένα παράβολο 5-6 χιλιάδων ευρώ για να πάρουν μεταγραφές. Μιλάμε για μία κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: