Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Έκθεση για τις Μεγάλες Σιτγμές του Ελληνικού Μπάσκετ στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης!


"Μεγάλες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ" τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 19.00, η οποία διά των εκθεμάτων της φιλοδοξεί να ταξιδέψει τον επισκέπτη στις ουκ ολίγες μεγάλες, όντως, στιγμές του πιο πετυχημένου, βάσει αποτελεσμάτων, αθλήματος στη χώρα...

Επίσης το Μουσείο θα βραβεύσει 5 ανθρώπους που υποστήριξαν ενεργά την ανάπτυξη του μοναδικού Ολυμπιακού Μουσείου και την ενίσχυση των Ολυμπιακών Ιδεωδών.
Η έκθεση ‘’Μεγάλες Στιγμές του Ελληνικού Basket’’, πρόκειται να διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο του 2012 και θα φιλοξενηθεί στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του μουσείου. Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και την πρώτη εμφάνιση του μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη, με φορέα τη Χ.Α.Ν.Θ., έως την πρόσφατη κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από την ομάδα του Παναθηναϊκού, η ιστορική πορεία του μπάσκετ αφηγείται μεγάλες αθλητικές στιγμές, αναδεικνύει αθλητικές προσωπικότητες και αποδίδει τιμή σε όλους όσους αγάπησαν την πορτοκαλί μπάλα. Επιτυχίες σωματείων, εθνικές ομάδες που έβγαλαν τον κόσμο στο δρόμο, που οδήγησαν τα νέα παιδιά στα γήπεδα του μπάσκετ αποτελούν την ιστορία του αθλήματος που βρίσκεται στο DNA του Έλληνα. Πρόκειται για μια προσπάθεια παρουσίασης και τεκμηρίωσης της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και σήμερα ετοιμάζεται να εκτεθεί στο κοινό. Σπάνια αντικείμενα, όπως η μπασκέτα και ο πίνακας σκορ της Χ.Α.Ν.Θ., στο γήπεδο της οποίας γνώρισε η Θεσσαλονίκη το παράξενο ‘’αμερικάνικο’’ άθλημα, το κύπελλο του Ηρακλή από το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών το 1928, μετάλλια από την πρώτη ευρωπαϊκή κατάκτηση κυπέλλου το 1968 από την ΑΕΚ, είναι τμήματα μόνο της εξιστόρησης μιας λαμπρής αθλητικής πορείας.

Είναι σκόπιμο να σημειωθεί η ανιδιοτελής εθελοντική εργασία της οργανωτικής επιτροπής για τη διοργάνωση της έκθεσης. Μια πλειάδα δημοφιλών δημοσιογράφων και ανθρώπων που ταύτισαν το βίο τους με την πορτοκαλί μπάλα, προσέφεραν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους για την έκθεση του αγαπημένου τους αθλήματος. Είναι αλήθεια πως η επιτροπή πολλές φορές βρέθηκε σε δυσχερή θέση να αποφασίσει για τις μεγάλες στιγμές του Ελληνικού Basket. Έτσι, η ιστορία του αγαπημένου αθλήματος παρουσιάζεται μέσα από 31 μεγάλες στιγμές, στιγμές αθλητικής υπέρβασης. Την επιστημονική επιτροπή αποτέλεσαν οι: Ευσταθίου Τάκης, Κιουμουρτζόγλου Ευθύμιος, Παρίσης Κωνσταντίνος, Σκουντής Βασίλης και Τσάβας Απόστολος, ενώ την οργανωτική οι: Τραπεζανίδης Γιώργος, Στέλλας Περικλής, Μάστορας Βασίλης, Ανανιάδης Διονύσιος, Νικολής Ιάκωβος, Ουδατζή Κυριακή και Μπατέκα Χριστίνα Μαρία.
Για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν διαμορφωθεί ειδικά μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και ξεναγήσεις, βιωματικής μύησης στο άθλημα και γνωριμίας με τις ιστορικές καταβολές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: