Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Οι αλλαγές των κανονισμών


Πριν αρχίσουμε, να ευχηθούμε τα γνωστά. Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη και άλλα τινά και ωραία. Ελπίζω να περάσατε καλά, να ήπιατε πολύ και να διασκεδάσατε, πάντα με... μέτρο. Αργήσαμε κι εμείς λίγο να ανανεώσουμε τα κείμενα μας, αλλά νομίζω ότι καταλαβαίνετε το... γιατί! Για πάμε στα θέματα μας. Αλλαγές κανονισμών, λέει, αποφάσισε η "Παγκόσμια" ΦΙΜΠΑ. Για όσους δεν τους γνωρίζουν, ας βοηθήσουμε, αντιγράφοντας απ' το σάιτ της ΕΟΚ:
"Είχε συζητηθεί και ουσιαστικά προαναγγελθεί. Στο Πεκίνο έγινε πράξη, μέσω της σύσκεψης του Κεντρικού Συμβουλίου της FIBA που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, παρόντος και του προέδρου της FIBA Europe, Γιώργου Βασιλακόπουλου. Το κεντρικό συμβούλιο ενέκρινε τις αλλαγές, που είχε προτείνει η τεχνική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας, με στόχο το μπάσκετ να γίνει ακόμη πιο θεαματικό για τον κάθε φίλαθλο, αλλά έχοντας και ως απώτερο σκοπό τη σύγκλιση των κανονισμών παγκοσμίως. Από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η «μετακόμιση» της γραμμής των τριών πόντων από τα 6μ25 που βρίσκεται από το 1984, στα 6μ75 και η αλλαγή του σχήματος της ρακέτας από τραπεζοειδές που είναι από τη δεκαετία του 1950 ως σήμερα, σε παραλληλόγραμμο. Οι δύο αυτές αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το 2010 και με την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Υπάρχουν όμως και μια σειρά άλλων αλλαγών που θα τεθούν σε ισχύ με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Το πλήρες κείμενο όλων των αλλαγών υπάρχει στο σάιτ της FIBA (www.fiba.com)".

"Μετάφραση": όσο πάμε, πλησιάζουμε περισσότερο το ΝΒΑ παρά αυτοί το Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η παγκοσμιοποίηση έχει αντίκτυπο και στο μπάσκετ. Γι' αυτό και οι καλύτεροι μας παίκτες παίζουν πλέον εκεί, και γι' αυτό σε λίγο θα έχουμε ομάδες σαν τους "Μαντρίντ Ρόγιαλς" ή τους... "Πάρις Χίλτονς". Τα σημεία των καιρών εκεί οδηγούν.

Και όπως συμφωνούν οι περισσότεροι προπονητές: ο μόνος τρόπος για να γίνει αληθινά θεαματικό το παιχνίδι, κι όχι τσίρκο, με τετράποντα και οκτάποντα που ονειρεύονται κάποιοι, είναι να... καταργηθεί η άμυνα ζώνης. Ναι, αυτή η κλασική "3-2" και οι παραλλαγές της, που έχουν κάνει το παιχνίδι πιο αργό και τους προπονητές λάτρεις του κατενάτσιο. Οι απόψεις σας υπό συζήτηση!

* Για τα πλέιοφς, το επικίνδυνο Μαρούσι και τον ανεβασμένο Γιώργο (γιόρταζε κιόλας, Χρόνια Πολλά) Μπαρτζώκα θα μιλήσουμε το απόγευμα!
* ΛΕΖΑΝΤΑ: Ποδοσφαιριστής μεν, αλλά αξίζει μια θέση εδώ! Και φυσικά θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μπορέσει να πάρει μια μεταγραφή στα μέρη μας και να τον απολαύσουμε σε περιγραφή... Βερνίκου!









2 σχόλια:

basketaris είπε...

Χρονια Πολλα Κωστα!

Βασικα, η μεταφορα στα 6.75 ηταν κατ' εμε επιβεβλημενη, αφου ολοι οι Αμερικανοι που ερχονταν στη Ευρωπη, ειχαν τεραστιο πλεονεκτημα, εναντι ολων των υπολοιπων.

Οσο για την αλλαγη σχεδιου της ρακετας, μου αρεζε, ομολογω, περισσοτερο το ορθογωνιο σχημα (λογω ΝΒΑ live!), οποτε χαιρομαι που θα γινει αυτη η αλλαγη! Αν και επι του πρακτικου, δε μπορω να σκεφτω κατα ποιον τροπο θα επηρεασει το ιδιο το αθλημα... Παντως, αισθητικα, θα συμβαδιζει και με το ολο ορθογωνιο σχημα του παρκε!

Κωνσταντίνος είπε...

Κώστα χρόνια πολλά και από μένα, με υγεία πάνω απ'όλα!

Να συμπληρώσω στα γραφόμενα του φίλου basketaris, ότι η μεταφορά του τριπόντου στα 6,75 θα'χει σαν άμεση συνέπεια ο χώρος εντός τριπόντου να έχει αυξηθεί περιμετρικά κατά μισό μέτρο!τι σημαίνει αυτό;!περισσότερος χώρος για την επίθεση, περισσότερο τροχάδιν για την άμυνα..

Δώσε μου μισό μέτρο, και να δεις πώς μπορούν να βγουν πιο εύκολα ελεύθερα σουτ, ειδικά κιόλας όταν η αντίπαλη άμυνα είναι προσαρμοσμένη σε ζώνη..πιστεύω, αυτό έγινε και σαν ένα μέτρο πίεσης, ούτως ώστε η άμυνα ζώνης να πληγεί σημαντικά..γιατί θα θέλει όλοι οι παίκτες να'ναι Flash για να προλαβαίνουν.. ;p

Αυτές οι αλλαγές με τα χρονόμετρα δεν που πολυάρεσαν, πολύ μπλέξιμο..τέλος, επιτέλους αλλάξανε το καταραμένο το ''μπρος-πίσω'' και δώσανε το πλεονέκτημα στον αμυνόμενο!

Υ.Γ. Θυμάσαι τη συζήτηση περί προπονητών;!κάποιοι ονομάτιζαν τον Κατσικάρη ως άχρηστο και τυχερό..να όμως που η ένωση προπονητών της ACB τον ανέδειξε ως προπονητή του μήνα..