Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Αντί για σχόλιο, επιστολή!

Ελπίζω ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος, που είναι και συνονόματος (από ορθογραφία πώς πάμε;) να μη διαφωνεί με τη δημοσίευση της επιστολής που μου έστειλε "ηλεκτρονικά" σήμερα το απόγευμα, ημέρα Κυριακή, 2 Μαρτίου του σωτήριου έτους 2008 (γεροί να 'μαστε). Πιστεύω ότι κινείται στο "μήκος κύματος" του blog, και δεν τη δημοσιεύω για να "ενισχύσω" τις απόψεις μου.
Και για να μην μπερδεύονται κάποιοι - για μένα το σωστό ρεπορτάζ ομάδας γίνεται πάντα υπέρ της ομάδας. Ποτέ υπέρ προσώπων. Κυρίως παικτών και προπονητών. Τα παιδιά αυτά είναι επαγγελματίες και κάποια στιγμή θα φύγουν απ' την ομάδα. Η ομάδα θα μείνει και εγώ έχω υποχρέωση να ενημερώνω σωστά, με την άποψη να "πασπαλίζει" ενίοτε την επικαιρότητα, τον φίλαθλο που κι αυτός... παραμένει!
Και δημοσιοποιώ για πρώτη φορά το εξής: καλύπτοντας το ρεπορτάζ του μπασκετικού Ηρακλή επί 12 χρόνια έφτασα στο σημείο να μην έχω καλές σχέσεις με παίκτες που άλλοι "γλύφουν" για μια συνέντευξη, για μια φωτογραφία. Αλλά για μένα το ρεπορτάζ μου ήταν αυτό που προείχε κι όχι να γράψω αυτό που αρέσει στο "τάδε" παίκτη ή στον "δείνα" προπονητή. Δε μετανιώνω που άλλος μπορεί να κάνει μια συνέντευξη με τον "τάδε" και εγώ δε μπορώ. Εγώ έγραψα την αλήθεια, αυτό λέει η συνείδηση μου. Και δυστυχώς το λένε και τα γεγονότα. Ο Ηρακλής διαλύθηκε και αυτοί με τους οποίους δεν μιλάω (κλαψ...) μετρούν τα πλούτη τους και χαριεντίζονται (τοιουτοτρόπως) με τα "καλά παιδιά" της μπασκετικής δημοσιογραφίας. Παρένθεση ήταν αυτή, πάμε στην επιστολή του φίλου Κωνσταντίνου, χωρίς να "κόψω" λέξη. Κωνσταντίνε, σε ευχαριστώ...

"Κύριε Κούση,

Ονομάζομαι Κωνσταντίνος και θέλω να πιστεύω πως είμαι φίλαθλος αυτού του "καταρραμένου" αθλήματος που λέγεται μπάσκετ. Είμαι από αυτούς τους ακραίους, που όταν βλέπει την ασπρόμαυρη μπάλα του ποδοσφαίρου θέλει να την... "κάνει" με ελαφρά πηδηματάκια. Συγχρόνως, είμαι φίλαθλος-οπαδός τους Άρη και τους τελευταίους μήνες όπως γνωρίζετε, ζούμε μία παρωδία, και αναφέρομαι στην παρωδία της κερκίδας και όχι της ομάδας.
Είναι λοιπόν ο Άρης για 2η συνεχόμενη χρονιά στη διοργάνωση της euroleague, έχει περάσει στη φάση του top-16 με ρεκόρ νικών 7-7 (καλύτερο από πέρσυ και νίκες απέναντι σε Εφές (δις) και Μάλαγα) και ξεκινάει η 1η αγωνιστική μέρα με αντίπαλο την Ούλκερ και σο γήπεδο παρεβρίσκονται 3.000 (?) φίλοι της ομάδας. Τι να το κάνω εγώ?! Τι να το κάνει ο παίκτης που παίζει μέσα στο παρκέ?! Τι να το κάνει ο πρόεδρος της ομάδας που κάθεται απέναντί μου στα επίσημα και βλέπει άδεια καρεκλάκια περισσότερα από τον παρεβρισκόμενο κόσμο?! Που να ήταν και ο Jordi στο γήπεδο τι θα έλεγε... (η uleb δεν μας "βλέπει" πλέον με καλό μάτι...)
Μετά από 2 βδομάδες και αφού έχει προηγηθεί η μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού, έρχεται η ΤΑU των αστέρων και είμαστε δεν είμαστε 2.000 στο γήπεδο. Αυτό που με εκνευρίζει αφάνταστα είναι η τραγελαφική στάση του κόσμου, τόσο αυτών που δεν έρχονται στο γήπεδο και λένε τα δικά τους τόσο σε ράδιο-internet-καφενεία, όσο και αυτών που είναι στο γήπεδο και νομίζουν ότι είναι ο Pat Riley ή ο Ιωαννίδης. Είμαι μόλις 21 χρονών, και μπορώ να πω ότι έχω φτάσει σε σημείο να συγκρατώ τα νεύρα μου στο γήπεδο, όχι γιατί η ομάδα μπορεί να μην παίζει καλά, αλλά για να μην πιαστώ με κανέναν στα χέρια.
Εχω διαρκείας από τα 15-16 μου (όχι στο πέταλο..) γιατί αγαπώ τόσο το μπάσκετ αλλά συννάμα και την ομάδα. Πραγματικά μου αρέσει να παρακολουθώ μπάσκετ, ακόμα και αγώνες που δεν αγωνίζεται ο Άρης (να'ναι καλά το sport+ και το Νet) αλλά αυτή η κατάσταση πιστεύω επικρατεί μόνο στις τάξεις των φιλάθλων μας. Τέτοια αδιαφορία και προπονητολογία συγχρόνως πουθενά αλλού. Να'ναι καλά και υγιής ο ευλογημένος άνθρωπος που ακούει στο όνομα Τζεβελέκης που μας δίνει την ευκαιρία να βλέπουμε από κοντά παίκτες που βλέπαμε μέσα από μία οθόνη μόνο.
Διαβάζω τις απόψεις σας τόσο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, όσο και στο προσωπικό σας blog και πολλές φορές συμφωνώ μαζί σας και ελάχιστες διαφωνώ. Ενα σημείο που διαφωνώ καθέτως, είναι ο χαρακτηρισμός "κουτρουβάλας" που έχετε δώσει στον D-Wash, μιας και πιστεύω πως με σωστή διαχείρηση των δυνάμεών του μπορεί να κάνει πράγματα και θαύματα στο παρκέ, έχοντας όμως και τη βοήθεια του Καλαιτζή μέσα στην 5άδα (να παίζουν μαζί δηλαδή, μιας και η ομάδα ρολάρει καλύτερα έτσι...).
Συγνώμη αν σας κούρασα με το μεγάλο σε έκταση κείμενό μου, αλλά ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό μου. Θα τα ξαναπούμε τόσο στο blog σας (είμαι ο Κωνσταντίνος) όσο και μέσω mail.
Υ.Γ. Εχω και εγώ ένα προσωπικό blog ( www.basketofatsa.blogspot.com ) το οποίο μεταφέρθηκε, http://blogs.newhellas.gr/?p=27 .
Υ.Γ.2 Αν ανέβουν και τα Τρίκαλα, τότε στη Λάρισα του χρόνου πόσοι θα πηγαίνουν στο γήπεδο?! ένας ωραίος προβληματισμός που έθεσε ο Γιαννουλάκος στον αγώνα Άρης-Παναθηναϊκός, βρισκόμενος στην θύρα 8".
* Ως μόνη απάντηση για τον D-Wash, φίλε Κωνσταντίνε, είναι η απόδοση του στους αγώνες για τους οποίους χρησιμοποίησα τον χαρακτηρισμό. Κι άλλωστε "κουτρουβάλας" ήταν και ο Ρίβερς, αλλά ήξερε πότε να βάζει φρένο. Αυτά...
* Τρίτος ο Άρης. Περιμένω τις απόψεις σας και μη ρωτάτε για τον Καλάθη! Αμέσως να πάρουν τα μυαλά σας (μας) αέρα...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

2 tina.
1) Iliadis se thesi play-maker. Eimai uper (to exo xanadilosei alloste).
2) Ti ginetai me ton Terry? Mipos einai allou? Giati etsi fanike apo to poso kai pos epaixe. Mipos na ton allazame? Krima na xaramizetai etsi thesi xenou.

Greg είπε...

Το να μην πηγαινεις στο γηπεδο κι απ'την αλλη να εχεις απαιτησεις απ'την ομαδα σου κι ενδεχομενως κι απ'την διοικηση σου ισως να ειναι καπως οξυμωρο κι αντιφατικο. Ωστοσο κανεις δεν σε εμποδιζει να κρινεις ορισμενες καταστασεις εφοσον γνωριζεις 5 πραγματα απ'το χωρο κι εφοσον οι κρισεις σου εχουν καποια βαση... Ο Αρης ειναι δεδομενο πως τη παρουσα χρονικη στιγμη δεν λειτουργει σαν πραγματικη ομαδα. Πραγματικη ομαδα δεν μπορει να ειναι μια ομαδα που τη μια κερδιζει τον πρωταθλητη Ευρωπης και την αλλη χανει με κατεβασμενα τα χερια απ'την TAOU, χωρις καν να ειναι ανταγωνιστικη. Επομενως σαφως και υπαρχει προβλημα (εσωτερικο?) στο να λειτουργησει ομαδικα και σ'ενα σταθερο επιπεδο σ'ολες τις αγωνιστικες της υποχρεωσεις. Γι' αυτη την κατασταση σαφως και καποιοι φερουν ευθηνες. Στον ΑΡΗ δεν μπορει να αρκει μια εκτος εδρας νικη επι του Πανιωνιου, που εφασφαλιζει την 3η θεση, ωστε καποιοι να θεωρουν εαυτους επιτυχημενους. Ο ΑΡΗΣ οφειλει να εχει μια σταθερα αξιολογη αποδοση σε Ελλαδα κι Ευρωπη (οπως περυσι), κατι που δεν το εχει καταφερει φετος. Μπορει περυσι να εκανε λιγοτερες νικες στην 1η φαση αλλα επαιζε σ' ολη τη χρονια σε πιο σταθερη βαση απ'οτι φετος.
Οσον αφορα τον Washigton: ο τυπος μεχρι στιγμης ειναι αν οχι κακος, μετριοτατος οσον αφορα την συνεισφορα του μεσα στο παρκε ως play maker, ρολος για τον οποιο αποκτηθηκε. Το οτι εχει ταλεντο ειναι προφανες αλλα στην προκειμενη περιπτωση τι να το κανεις οταν αυτο το ταλεντο δεν βγαινει παρα μονο σε μεμονομενες φασεις ενος αγωνα. Το μονο που μπορει να ευχηθει κανεις ειναι με το περασμα του χρονου να προσαρμοστει ακομα περισσοτερο ωστε να βγαλει το ταλεντο του μεσα στο παρκε για το καλο της ομαδας κι οχι για προσωπικο του οφελος. Ο χαρακτηρισμος "κουτρουβάλας" ειναι ο πλεον ιδανικος ωστε να περιγραψει κανεις τον τροπο παιχνιδιου του στην παρουσα φαση!
Για τον Terry: Απ' οτι εχει φανει πλεον ο Terry αποτελει ενα αγουρο και παραλληλα ακομα εξελιξιμο ταλεντο, το οποιο χρειαζεται παρα πολλες (ευρωπαικες) παραστασεις ωστε να ειναι σε θεση να προσφερει το κατι παραπανω σε μια ομαδα επιπεδου euroleague. Ενδεχομενως το γεγονος πως δεν του δοθηκε ενας σαφης ρολος μεσα στην ομαδα εξ αρχης να αποτελεσε τροχοπεδη στην προσπαθεια του για προσαρμογη στην νεα, γι'αυτον, ευρωπαικη πραγματικοτητα. Το γεγονος πως ο ΑΡΗΣ αναζητα στην αγορα ηδη εναν αμερικανο στη θεση 3 ισως να σημαινει πολλα...

Ανώνυμος είπε...

Κώστας γράφει:

τελικά, ρε παιδιά, έχει καταλάβει κανείς τι θέση παίζει ο Τέρι; Ο ίδιος το έχει καταλάβει; Είναι τριάρι; Είναι τεσσάρι; Είναι "κόμπο" φόργουορντ; Υπάρχουν θέσεις πλέον στο μπάσκετ;

Greg είπε...

Στο συγχρονο μπασκετ οσο πιο ολοκληρωμενος παικτης εισαι τοσο πιο ευκολα μπορεις να καλυψεις διαφορες θεσεις κατα τη διαρκεια ενος αγωνα. Προφανως ο Terry δεν ειναι ακομα ενας τετοιος παικτης κι ετσι δεν μπορεσε να ανταποκριθει στον ''κομπο'' ρολο του 3-4, που του ζητηθηκε (αν του ζητηθηκε κι ολας) απ'την ομαδα.

Ανώνυμος είπε...

Αναφέρομαι κυρίως στο προηγούμενο άρθρο και τα σχόλια. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα νόημα να κατηγορούμε παίκτες και προπονητές με υπερβολικούς (για μένα) χαρακτηρισμούς από την στιγμή που οι στόχοι επιτυγχάνονται (οι πραγματικοί, εφικτοί και δεδομένοι στόχοι που έχει βάλει η ομάδα, όχι ο κάθε οπαδός). Κουτρουβαλάδες, απροσάρμοστοι κι όλα τα συναφή... ας τα αφήσουμε για αργότερα.

Από εκεί και πέρα όμως... Δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω πως κατηγορείτε τον κόσμο για κάτι που τις αιτίες του τις αναγνωρίζετε οι ίδιοι... Η ομάδα πάει 'καλά' (εντός ή εκτός εισαγωγικών, αλλά δεν αποδίδει (εκτός ελαχίστων εξερέσεων ). Κόσμος/φίλαθλοι της ομάδας υπάρχουν (αν και όχι τα νούμερα που ονειρέυονται κάποιοι) - απόδειξη και το ποδοσφαιρικό τμήμα αλλά και η περυσινή πορεία στο μπάσκετ (αυτό παρεπιπτόντως είναι το πιο σημαντικό! Όταν από την μία χρονιά στην άλλη, υπάρχει τόση μεγάλη/μαζική αλλαγή στον κόσμο χωρίς η ομάδα να παραπέει, ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος;). Το μπάσκετ περνάει κρίση εδώ και πολλά χρόνια, και προφανώς το μάρκετινγκ της ομάδας βρίσεται υπό του ...0. Κι ο αθλητισμός γενικότερα με αυτή την ένοια... Σκεφτείτε τον μπασκετικό Ολυμπιακό (που αναφέρατε) αλλά και τον ποδοσφαιρικό! Πόσα ονόματα, προσφορές, γήπεδο, πρωταθλήματα, κλπ ι όμως πόσα μέλη έχει τελικά;

Ποια λοιπόν είναι η απορία σας; Γιατί δεν πάει ο κόσμος στον μπασκετικό Άρη;

Ανώνυμος είπε...

HBSlag: O kosmos tou Ari, emeis dld, eimaste aparadektoi...Aparadektoi giati poulhsame 1.000 diarkeias me to stanio...Kai rotao, 7.000 arianoi sto monaxo, estaksan gia 2-3-4 meres toulaxiston 500eura (mesa se autous kai go) kai den mporoume na agorasoume 1 katarameno diarkeias pou tha mas vgalei 1 xronia; (Symperilamvano kai ton euato mou).Otan paizame sto ivanofeio me Kommato-El Ef-Vetoula (o Parker irhte argotera) pos eixame pano apo 1.500 diarkeias xoris Euroleague kai xoris tetoia poiothta; Na ginoume Malaga h' Alba eiani adynaton gia logous pou egrapsa se prohgoumeno sxolio, omos 1.000 diarkeias de mou kollane.Oute mou kollaei oti den kataferame na kanoume 1 sold-out eno persi eixame 5.Ftaei h omada pou den empneei, ftaiei to marketing ths kae, ftaei kai h dikia mas h nootropia, os pelates.. (Th monadikh emporikh kinhsh ths kae me to empire store posoi thn sthrizoun;)

Ανώνυμος είπε...

Ο παραπάνω είμαι, συγγνώμη για την αγγλική γραμματοσειρα!

Ανώνυμος είπε...

Έτσι ακριβώς είναι! Η ευθύνη πέφτει σε όλους... το ποσοστό ας το αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του κι ας δράσει ανάλογα. Μην τα ρίχνουμε όμως όλα στην μία ή την αλλη πλευρα...

Και κάτι ακόμη... Ο ''κουτρουβαλάς'' όπως τον βγάλατε μπορεί να βοηθήσει πολύ την ομάδα. Είναι εμφανές αυτό. Γι' αυτό θα έλεγα να αποφεύγουμε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Και τέλος ένα μεγάλο μπράβο στον Καλαϊτζή που δείχνει να σηκώνει πλέον το βάρος της θέσης του (και ως παίκτης και ως αρχηγός).

Ανώνυμος είπε...

Κώστας γραφει:

Καλημερα σε ολους...
Κουτρουβάλας είναι μια... συμπαθητικής μορφής κριτική σε ένα ταλαντούχο παιδί, το οποίο φορά μια πολύ βαριά φανέλα για να παίρνει τη μπάλα στα τελευταία λεπτά αγώνα Κυπέλλου και να κάνει "ντου" μέσ' τους αντίπαλους ψηλούς, μη έχοντας το ταλέντο να "τελειώνει" φάσεις. Ίσως έχει παρασυρθεί απ' τον τέως συμπαίκτη του στους... Σπέρς. Εκείνος τις τελειώνει και γι' αυτό είναι εκεί και αυτός είναι εδώ. Και φυσικά εμεις στηρίζουμε περισσότερο από πολλούς την ομάδα, και όλες τις ομάδες, αλλά όταν βλέπουμε κάτι, θα το πούμε. Ίσως να έχουμε κάνει λάθος, ελπίζω να μας διαψεύσει το τυπάκι στους επόμενους αγώνες.
Όσο για τον κόσμο, μόνο ο ίδιος ο απλός Αρειανός μπορεί να το εξηγήσει. Τι να το κανω το μαρκετινγκ αν δεν παω από μόνος μου να βλέπω την ομάδα μου;

Τα λεμε