Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

H συνέντευξη Δαμιανίδη

Παραθέτουμε αυτούσιο το δημοσίευμα της εφημερίδας "Γκολ" η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου του Άρη, Γιάννη Δαμιανίδη. Η συνέντευξη είναι ενδιαφέρουσα, στον συνάδελφο Θοδωρή Φελάνη, αν και δεν προκύπτει κάτι νέο απ' αυτά που ξέραμε. Το ότι λέγονται κάποια πράγματα - π.χ. για τον Παπανικολάου ή για τον Μάσεϊ - επισήμως είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Ιδού:

"Το ημερολόγιο έγραφε 4 Ιουνίου όταν οι παίκτες του Αρη αποχωρούσαν με κατεβασμένα κεφάλια από το Αλεξάνδρειο ηττημένοι και ταπεινωμένοι από το Μαρούσι, που «έκλεψε» για 2η σεζόν την 3η θέση του πρωταθλήματος στα πλέι οφ. Στις 12 του ίδιου μήνα ο Θανάσης Τζεβελέκης ανέλυε σε συνέντευξη Τύπου τους λόγους που τον έκαναν να εγκαταλείψει την προεδρία. Το πλήγμα ήταν μεγάλο και ο Γιάννης Δαμιανίδης για μια ακόμη φορά καλούταν να διαχειριστεί μια κατάσταση που για πολλούς έμοιαζε μη αναστρέψιμη.

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Αρης ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του στο «Goal» και μιλάει για πρώτη φορά για το «καυτό» αυτό καλοκαίρι του μπασκετικού Αρη, που ολοκληρώθηκε με μια πώληση καλαθοσφαιριστή, του Κώστα Παπανικολάου, η οποία έγινε αντικείμενο συζήτησης και έντονης κριτικής.

«Μου λέτε για δυσκολίες. Εμένα αυτό όμως που με απασχόλησε έντονα για πολλά χρόνια ως οπαδό και μετέπειτα παραγοντικό στέλεχος της ομάδας ήταν η κατάρρευση της μεγάλης μπασκετικής αυτοκρατορίας που λέγεται Αρης. Εκείνο ήταν ένα σοκ. Πώς δηλαδή έφτασε εκείνη η φοβερή ομάδα για την οποία μιλούσε όλη η Ευρώπη, να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Πώς φτάσαμε το 1999 σύλλογοι όπως ο Μίλωνας να καταθέτουν ενστάσεις κατά του Αρη επειδή δεν ήταν σωστός στις υποχρεώσεις του, ώστε η ομάδα αυτή να πέσει κατηγορία. Προσέξτε. Δεν μιλάμε για γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο πολύ μακρινό παρελθόν» μας τόνισε αρχικά. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Αρης έδειξε μια έντονη επιθυμία, ώστε να αναφερθεί σε μια σειρά από ιστορικά γεγονότα: «Ο Αρης του 1999 δεν είχε τίποτα εκτός από χρέη, προβλήματα και το σύννεφο του αφανισμού από πάνω του. Οταν αντιληφθούμε όλοι και προβληματιστούμε πώς εκείνη η καλοστημένη ομάδα, η αυτοκρατορία του Γκάλη και του Γιαννάκη έφτασε στο σημείο να διαλυθεί, όντας στον πρώτο χρόνο κατά τον οποίο το μπάσκετ έγινε επαγγελματικό, τότε μόνο θα καταλάβουμε το σήμερα».

«Ιδια αφετηρία, διαφορετική εξέλιξη»

Σχετικά με τις κινήσεις που έγιναν εκείνη την εποχή για το μπάσκετ ο Γιάννης Δαμιανίδης θυμάται: «Ο νυν πρόεδρος του ''Super 3'', ο Γιάννης Σαουρίδης, είχε κατέβει ο ίδιος μαζί με τον Κυριαζή στη Βουλή για να πάρουν υπογραφές όλων των κομμάτων για την εφαρμογή της ειδικής εκκαθάρισης. Στη συνέχεια υπογράψαμε το περίφημο τηλεοπτικό συμβόλαιο με το SuperSport για 4+1 χρόνια, πάνω στο οποίο η ομάδα στηρίχθηκε οικονομικά για να προχωρήσει. Πήραμε επίσης τη χρήση του Αλεξανδρείου για 10+10 χρόνια. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να αποκαταστήσουμε το όνομα του Αρη στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Και άλλα σωματεία έκαναν χρήση της ειδικής εκκαθάρισης. Ξεκινήσαμε από την ίδια αφετηρία με τον ΠΑΟΚ ας πούμε. Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο σήμερα; Τι έχει πετύχει από το 2000 και έπειτα ο Αρης και πού βρίσκονται άλλες ομάδες, που επίσης έκαναν χρήση του νόμου της ειδικής εκκαθάρισης; Ιστορικότατα σωματεία παλεύουν για την ύπαρξή τους. Πού είναι ο Ηρακλής σήμερα; Μέσα από τι προβλήματα πέρασε η ΑΕΚ, μια επίσης ιστορική ομάδα με φοβερές επιτυχίες στο παλμαρέ της;

Μεγάλη ομάδα δεν είναι μόνο τα πρωταθλήματα και τα Κύπελλα. Ναι, ευνοηθήκαμε από το νόμο της ειδικής εκκαθάρισης. Δουλέψαμε όμως για να μη φτάσουμε ποτέ στο σημείο που βρισκόταν τότε η ομάδα. Και φυσικά έχουν γίνει λάθη και φυσικά μας στενοχώρησε ο αποκλεισμός από το Μαρούσι για δυο σεζόν. Μεγάλη ομάδα όμως είναι αυτή που μπορεί στις 30 του κάθε μήνα να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η μεγάλη ομάδα φαίνεται και στην καθημερινότητά της».

«Δεν ξεπουλήσαμε τον Παπανικολάου»

- Γιατί πουλήσατε τον Παπανικολάου;

«Η περίπτωση του Παπανικολάου μας απασχόλησε από τη στιγμή που ήρθε στο τραπέζι η πρόταση που θα μας έκανε να συζητήσουμε την παραχώρησή του. Με τόσα χρήματα δεν έχει γίνει μεταγραφή άλλου Ελληνα καλαθοσφαιριστή στην ηλικία του, αλλά ούτε και ποδοσφαιριστή».

- Ναι, αλλά ο κόσμος ήθελε να τον δει να παίζει με τη φανέλα του Αρη...

«Γιατί, εγώ δεν ήθελα; Από άλλον πλανήτη ήρθα; Μήπως πήραμε αυτή την απόφαση γιατί είμαστε άλλη ομάδα; Δυστυχώς, όμως, έχουμε και αυτόν τον κρύο ρόλο. Να παίρνουμε αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον του Αρη. Επρεπε να διασφαλιστεί η ομάδα, η οποία είναι πάνω απ' όλους. Το ξαναλέω, έπρεπε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Αρη».

- Και γιατί ο Αρης να φτάσει στο σημείο να εξαρτάται από μια πώληση, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντά του;

«Το μέλλον του Αρη δεν εξαρτιόταν από αυτή την πώληση. Δεν λέω αυτό. Κρίναμε πως ήταν προς συμφέρον του συλλόγου με βάση την πρόταση που έγινε να δοθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε ο Άρης να μη βγει χαμένος. Ο Αρης σας λέω πως δεν έχασε, δεν ξεπουλήθηκε τίποτα και αυτή μας η απόφαση θα κριθεί στο μέλλον».

- Εχετε κάποια ανασφάλεια μέσα σας; Μια ανησυχία στην περίπτωση που ύστερα από ένα δυο χρόνια εξελιχθεί ο Παπανικολάου σε μια υπερπολύτιμη μονάδα;

«Θα χαρούμε πολύ να τον δούμε σε ρόλο πρωταγωνιστή».

- Αληθεύει ότι τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ολυμπιακό και το ενδεχόμενο παραχώρησης ενός παίκτη από τους «ερυθρόλευκους»;

«Σε μια διαπραγμάτευση λογικό είναι να συζητούνται πολλά και διάφορα».

- Είναι αλήθεια ότι θα πωληθεί και ο Χρυσικόπουλος;

«Είναι παίκτης του Αρη. Μακάρι μελλοντικά ο Αρης να φτάσει σε ένα οικονομικό επίπεδο τόσο υψηλό, ώστε να μη δώσει ξανά παίκτη του όπως συνέβη με τον Παπανικολάου».

- Ο Τσαλδάρης θα μπορούσε να είχε θέση σε αυτόν τον Αρη;

«Ασφαλώς. Και γι' αυτό του κάναμε πρόταση. Στον Σάββα Ηλιάδη που ήταν αρχηγός μας και πολύ αγαπητός στον κόσμο μας δεν κάναμε πρόταση. Στον Τσαλδάρη κάναμε. Δεν μας απάντησε».

- Γιατί δεν σας απάντησε πιστεύετε;

«Δεν ξέρω, θεώρησε προφανώς ότι μπορούσε να βρει καλύτερη πρόταση».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να πρωταγωνιστούμε»

- Ποια είναι η ταυτότητα του Αρη σήμερα;

«Ο Αρης διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά, συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Δεν είναι η αυτοκρατορία του Γκάλη και του Γιαννάκη, δεν διαθέτει μεγάλους επιχειρηματίες και πακτωλό χρημάτων, είναι όμως ένας αξιόπιστος οργανωμένος σύλλογος, με μια σταθερά καλή πορεία την τελευταία 9ετία, που συγκαταλέγεται στις τρεις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Είμαστε από τις πιο καθαρές ΚΑΕ, δημιουργήσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης με μάνατζερ, προμηθευτές, σκάουτερ. Αποκαταστήσαμε το όνομα του Αρη στο βαθμό που η Ευρωλίγκα να μας καλεί για να μας προσφέρει wild card για να παίξουμε στο θεσμό, παρότι αγωνιστικά αποκλειστήκαμε.

Στο αγωνιστικό, από το 2000 έως σήμερα είχαμε τρεις συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας, κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου του 2003, κατάκτηση Κυπέλλου Ελλάδας το 2004, συμμετοχή στον τελικό του ULEB Cup, πρόκριση δύο φορές στο top-16 της Ευρωλίγκα».

- Δεν μπορείτε, όμως, να στερείτε από κάποιον την επιθυμία να ζητάει περισσότερα πράγματα.

«Δεκτό. Να εκτιμούμε όμως και να είμαστε χαρούμενοι και για αυτό που ήδη έχουμε. Να μην το απαξιώνουμε. Είναι άδικο. Το αγωνιστικό είναι κάτι άλλο. Κανείς δεν κάνει συμβόλαιο με την επιτυχία. Στο ηθικό θέμα θέλω να εστιάζω την προσοχή όλων, αυτό είναι που πρέπει να προβληματίσει. Ο Αρης είναι ιδέα και η ιδέα αυτή είναι κτήμα του κόσμου κι ο κόσμος πρέπει ηθικά να στέκεται για πολλούς λόγους κοντά στην ομάδα και να είναι υπερήφανος για αυτήν».

- Τι να περιμένει φέτος ο κόσμος;

«Είμαστε υποχρεωμένοι να πρωταγωνιστούμε. Φέτος ο Αρης κατά τη γνώμη μου έχει τους καλύτερους Ελληνες παίκτες στη μετά Γκάλη και Γιαννάκη εποχή. Και πιστεύω ότι ο κόσμος αυτό θα το εκτιμήσει».

- Ο Μάσεϊ θα έρθει στον Αρη;

«Η Ρεάλ έχει συμβόλαιο μαζί του. Θα δούμε τι θα γίνει αν μείνει ελεύθερος. Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ Αρη και Μάσεϊ».

- Συζητάτε με τον Καλαμπόκη;

«Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο για αυτό το θέμα».

«Η wild card και η αμφισβήτηση»

- Πώς κατάφερε ο Αρης να κερδίσει τη wild card για τα προκριματικά της Ευρωλίγκα;

«Αυτή έγινε αντικείμενο διεκδίκησης από πολλές ομάδες. Την ήθελε η Χέμοφαρμ. Ξέρετε για τι εταιρεία μιλάμε όταν λέμε για Χέμοφαρμ; Την ήθελαν επίσης ομάδες από Ουκρανία και Γερμανία. Τελικά αυτή δόθηκε στον Αρη. Γιατί; Τι είδαν στον Αρη; Του έκαναν χάρη; Αυτοί που έδωσαν τη wild card ξέρουν το γιατί. Εδώ κάποιοι ή ξεχνούν ή δεν μπορούν να δουν μια πραγματικότητα. Και να ξέρετε κάτι. Για μένα με δεδομένο τα χρήματα που έχουμε δαπανήσει σε σχέση με άλλους και με όσα προβλήματα αντιμετωπίσαμε ο Αρης στη συνείδησή μου είναι κάθε χρόνο πρωταθλητής».

- Υπάρχει μια κατηγορία σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του Αρη τα τελευταία χρόνια που λέει πως δεν κρατάτε έναν κορμό παικτών. Κάθε χρόνο αλλάζετε την ομάδα και παραχωρείτε τους καλούς σας παίκτες...

«Ο Αρης λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο. Ποιος δεν θα ήθελε να έχουμε κρατήσει τον Μάσεϊ; Τον είχαμε δυο χρόνια, μετά είχε μπάι άουτ. Ο Αρης πληρώθηκε το μπάι άουτ δυο φορές επάνω. Πώς να τον κρατήσω με τα λεφτά που έδινε η Ρεάλ; Μπορούσα να του κάνω ίδια προσφορά; Είχαμε τον Ουίλκινσον. Μπορέσαμε δυο χρόνια να τον κρατήσουμε, έφερε τρεις φορές πάνω το μπάι άουτ. Ο Λικχολίτοφ πουλήθηκε για 500 χιλιάδες δολάρια και στον Αρη έπαιζε με 80.000 ευρώ. Μπορώ να αναφέρω και άλλα παραδείγματα παικτών όπως ο Στακ, ο Πάντιους Υπάρχουν πράγματα που είναι πάνω από τις δυνάμεις του Αρη».

Η Γένεσιτς και το μέλλον

- Είστε αισιόδοξος με την παρουσία μιας νέας παρέας ατόμων που θέλουν να ενισχύσουν οικονομικά τον Αρη; Αναφέρομαι στην Αναγένεσις.

«Θέλω να πω κάτι. Εγώ δεν μπήκα στον Αρη για να κάνω τον πρόεδρο. Δεν είναι αυτή η φιλοδοξία μου. Κάθε χρόνο από το 2000 και έπειτα έλεγα μέσα μου ''κάποιος θα βρεθεί, κάποιος θα έρθει αύριο να μου χτυπήσει την πόρτα για να αναλάβει αυτή την πολύ μεγάλη ομάδα''. Και κανείς δεν ερχόταν. Και προχωρούσα. Ο Αρης όμως λειτουργούσε, προόδευε, είχε επιτυχίες αγωνιστικές και οργανωτικές σε όλα τα επίπεδα. Ηρθε αρχικά η Γένεσις το 2003. Δεν παρέλαβε όμως καμένη γη η Γένεσις. Είχε προηγηθεί έργο. Ο Αρης το 2003 κατέκτησε το Τσάμπιονς Καπ και πήγε στον τελικό του Κυπέλλου τότε, ενώ την επόμενη σεζόν πήραμε το Κύπελλο Ελλάδας.

Αυτά τα παιδιά, οι επιχειρηματίες της Γένεσις βοήθησαν απίστευτα την ομάδα. Ακολούθησε ο κ. Τζεβελέκης που ανέλαβε και την προεδρία. Διέθεσε επίσης πολλά χρήματα. Και φέτος τον Ιούνιο βρεθήκαμε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Στις 4 Ιουνίου ο Αρης είχε χάσει την 3η θέση, είχε χάσει την Ευρωλίγκα και είχε χάσει και τον κ. Τζεβελέκη. Παρ' όλα αυτά ο Αρης αντέδρασε, μπήκε στην Ευρωλίγκα με wild card, έκανε μεταγραφές και τώρα συζητάμε για μια παρέα ατόμων, την Αναγένεσις που θα ενισχύσει τον Αρη. Δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου, όμως κάποιοι όλο αυτό το διάστημα από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο έτρεξαν, πάλεψαν για να αντιστραφεί αυτό το κλίμα. Σήμερα και μόνο η απόφαση ενεργοποίησης επιφανών οικονομικά φίλων του Αρη αποτελεί μεγάλο επίτευγμα. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, όμως πιστεύω ότι το όλο εγχείρημα θα στεφθεί από επιτυχία».

- Σας κατηγορούν ότι γενικότερα ως σύλλογος δεν εμπιστεύεστε εύκολα νεαρούς παίκτες στην πρώτη ομάδα;

«Ο Αρης στο μυαλό και στην καρδιά μου είναι μεγάλη ομάδα. Πρέπει να έχει στόχο συγκεκριμένο. Δεν μπορεί μια ομάδα να διεκδικεί διακρίσεις με νεαρούς ταλαντούχους παίκτες. Κατανοώ ότι υπάρχει σύγχυση και ένα μπέρδεμα σε πολύ κόσμο με αυτό το θέμα. Ο Αρης δούλεψε με τους μικρούς, σας θυμίζω ότι ο Γάιος Σκορδίλης είναι επί σειρά ετών μέλος της 12άδας, προετοιμάζουμε παίκτες όπως ο Μούρτος, ο Χρυσικόπουλος. Στοχεύσαμε στον εντοπισμό τέτοιων παικτών και ξοδέψαμε και αρκετά χρήματα για να τους αποκτήσουμε. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς φαίνονται από την παρουσία τους στις εθνικές ομάδες».

Η μετά Κοντομηνά εποχή

- Ποια θεωρείτε ως σημαντικότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας του Αρη;

«Ο Αρης γενικότερα ως σύλλογος, όχι μόνο στο μπάσκετ, κατά τη γνώμη μου στη μετά Κοντομηνά εποχή σώθηκε τη βραδιά που μια παρέα Αρειανών με μπροστάρη τον Μιχάλη Ζορπίδη αποφάσισε να διεκδικήσει τις εκλογές του Ερασιτέχνη Αρη. Την άλλη πλευρά πλαισίωναν όπως θα θυμάστε οι κ. Μπρόζος και Κουκοβίνος, ήταν η περίφημη συνέλευση των μπράβων. Ετσι ονομάστηκε εξαιτίας της πυκνής παρουσίας φουσκωτών στη συνέλευση. Φεύγοντας από το σπίτι για να πάω στη συνέλευση -αφού μετείχα και εγώ στο ψηφοδέλτιο του κ. Ζορπίδη- είχα πει στη μάνα μου πως, αν δεν πάρουμε τις εκλογές, ο Αρης θα διαλυθεί. Το θυμάμαι σαν τώρα κι ανατριχιάζω».

- Και τελικά πήρε τις εκλογές ο Ζορπίδης;

«Πήρε τις εκλογές και μέσα από εκείνο το ψηφοδέλτιο αναδείχθηκαν παράγοντες όπως ο Λάμπρος Σκόρδας, ο νυν πρόεδρος του Ερασιτέχνη Νίκος Παπαδόπουλος, ο Λευτέρης Αρβανίτης με τεράστιο έργο στα τμήματα υποδομής του μπάσκετ, ο Δεσύπρης και πολλοί άλλοι που σήμερα στελεχώνουν τον σύλλογο. Εκτοτε όλα μπήκαν σε μια ρότα».

«Η πόλη ζει γύρω από μια μιζέρια»

- Πολλοί είναι αυτοί, είτε παίκτες είτε προπονητές είτε παράγοντες, που μίλησαν στο παρελθόν για ένα περίεργο κλίμα που υπάρχει στην αθλητική Θεσσαλονίκη για μια αρρωστημένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

«Η πόλη δυστυχώς έχει μάθει και ζει γύρω από μια μιζέρια, γύρω από ένα διαρκές κουτσομπολιό, ένα κους κους. Υπάρχουν στιγμές που επηρεάζονται από αυτό το κλίμα και άνθρωποι που σκέφτονται καθαρά».

- Πολλά έχουν ειπωθεί με τη μορφή αυτής της φημολογίας και για εσάς.

«Το ξέρω. Πετύχαμε μια εκπληκτική συμφωνία πριν από χρόνια με το Super Sport στο οποίο βασίστηκε οικονομικά ο Αρης για μια 5ετία σε πολύ δύσκολα χρόνια και εδώ κάποιοι μου έλεγαν ότι υποθήκευσα το μέλλον του συλλόγου. Οταν παλεύαμε το θέμα της ειδικής εκκαθάρισης στη Θεσσαλονίκη, υπήρχαν κάποιοι που το πολέμησαν και κατηγορούσαν εμένα. Πάλι καλά που ο Βαγγέλης Βενιζέλος με την ιδιότητα και του συνταγματολόγου βοήθησε να περάσει αυτή η σωτήρια τροπολογία. Οσο για μένα; Ας λένε. Στην κηδεία του Σταύρου Κουγιουμτζή εδώ στην Καλαμαριά ένας καρδιακός του φίλος, ποιητής, είπε ότι στην Ελλάδα πρέπει να πεθάνεις για να αποδείξεις ότι κάποτε ζούσες. Δεν εστιάζω όμως στο προσωπικό. Ενοχλούμαι όταν παρατηρώ ότι μεθοδευμένα προσπαθούν να ξεριζώσουν από τον φίλαθλο της Θεσσαλονίκης την αγάπη του για το μπάσκετ. Ενοχλούμαι όταν η ομάδα παίζει ευρωπαϊκό παιχνίδι και τα πέντε αθλητικά ραδιόφωνα παίζουν κάθε λογής λεπτομέρεια για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι και αναφέρονται ελάχιστα ή καθόλου στο μπάσκετ».

- Μήπως ισχύει κι αυτό που λένε πως δεν υπάρχει όραμα στον μπασκετικό Αρη επειδή το ταβάνι του είναι η 3η θέση;

«Ο Αρης έχει συγκεκριμένο αγωνιστικό στόχο. Τη σταθεροποίηση στην Ευρωλίγκα. Το όραμα το δίνει ο φίλαθλος στην ομάδα, το έχει στο μυαλό του και στην καρδιά του. Ο κόσμος είναι μπερδεμένος. Πολλές φορές επίσης συγχέει το παρελθόν με το παρόν. Οταν ο Αρης έφτασε κάποια στιγμή να παίζει σε υψηλό επίπεδο κατακτώντας την 3η θέση στην Ελλάδα κάνοντας καλές εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα, μπαίνοντας στο top-16, ήταν σαν να μην μπόρεσε να το αντέξει γιατί ήρθε στο μυαλό του η παλιά αυτοκρατορία. Μα τώρα δεν είμαστε αυτό. Δεν είμαστε αυτοκρατορία. Το στάτους είναι διαφορετικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: