Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Νίκος Γκάλης θέλει να επιστρέψει!



Είναι ο Νίκος Γκάλης, σε συνέντευξη του στο "Μ", δεν χρειάζεται περαιτέρω σχόλια. Και είναι η πρώτη συνέντευξη που ο "Νικ" δίνει και είδηση: είναι θετικός σε σοβαρές προτάσεις για να γυρίσει στο μπάσκετ. Ως προπονητής ή ως στέλεχος... Διαβάστε:
"Είναι ο άνθρωπος που ανάγκασε ένα ολόκληρο έθνος να βγει στους δρόμους και να πανηγυρίζει την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης το 1987, αυτός που έκανε όλα τα ελληνόπουλα να έχουν μία μπάλα του μπάσκετ στα χέρια τους και να ψάχνουν ένα ανοιχτό γήπεδο για να τον μιμηθούν, να δουλεύουν για να του μοιάσουν, αφού και ήταν το απόλυτο είδωλο μίας ολόκληρης γενιάς. Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την στιγμή που ένας 22χρονος τότε αθλητής με αφρό μαλλί αφιχθείς από το Νιού Τζέρσει των ΗΠΑ έκανε την παρθενική του εμφάνιση με την κίτρινη φανέλα . Ο αθλητής αυτός παιδί μεταναστών από την Ρόδο έμελλε να λατρευτεί τόσο από τους φίλους του Άρη αλλά και γενικότερα από τους Έλληνες φιλάθλους. Έγινε ο Θρύλος του Ελληνικού μπάσκετ, ο αθλητής που άλλαξε τους συσχετισμούς και εκτόξευσε την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης αλλά και στην παγκόσμια καταξίωση . Ο ηγέτης της κίτρινης αυτοκρατορίας ,ο κορυφαίος έλληνας καλαθοσφαιριστής του 20 αιώνα οδήγησε τον Άρη σε 14 εγχώριους τίτλους και σε τρία φάιναλ -φορ του τότε κυπέλλου πρωταθλητριών (σημερινή Ευρωλίγκα). Ο λόγος φυσικά για τον Νίκο Γκάλη ο οποίος μίλησε στο «Μ» για το παρελθόν, το παρόν, τον Άρης και τους Χατζηβρέττα, Κακιούζη και Ντικούδη αλλά και για τον Κώστα Παπανικολάου.
- Πριν τριάντα χρόνια ο Νίκος Γκάλης ήρθε από τις Η.Π.Α στην Ελλάδα και έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας του Άρη και του ελληνικού μπάσκετ γενικότερα. Τι θυμάστε και τι κρατάτε από την παρουσία σας στους «κίτρινους»;
«O Άρης είναι η ομάδα μου .Με την κίτρινη φανέλα καταξιώθηκα και αγαπήθηκα. Και εγώ από την πλευρά μου την τίμησα στα 12 και πλέον χρόνια που την φόρεσα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εκπληκτική ατμόσφαιρα του Αλεξανδρείου και της εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου του Άρη Έζησα εκεί τις ομορφότερες στιγμές της καριέρας μου Ακόμη και σήμερα όταν πηγαίνω και βλέπω αγώνες του Άρη νοιώθω συγκίνηση όταν διαπιστώνω ότι ο κόσμος με λατρεύει το ίδιο».
- Πως ένιωσε ο Νίκος Γκάλης όταν κλήθηκε να παίξει εναντίον του Άρη;
- «Κάποιοι με οδήγησαν να φύγω από τον Άρη και να πάω στην Αθήνα όπου χρειάστηκε να παίξω κόντρα στην ομάδα μου . Ένοιωσα περίεργα στο πρώτο μου παιχνίδι με τον ΠΑΟ κόντρα στον Άρη στην Γλυφάδα Δεν κοιμήθηκα το προηγούμενο βράδυ και όταν μπήκα στο γήπεδο ήμουνα στο ξεκίνημα φανερά τρακαρισμένος . Δεν είναι μικρό πράγμα να βρεθείς αντιμέτωπος με παλιούς φίλους και να ξέρεις ότι σαν σωστός επαγγελματίας θα πρέπει να προσπαθήσεις για την νίκη της νέας σου ομάδας. Πάντως και με τον ΠΑΟ έζησα όμορφες στιγμές αλλά και με την Εθνική ομάδα. Το 1987 καταφέραμε να ενώσουμε όλους τους Έλληνες και να πανηγυρίσουμε όλοι το τρόπαιο αλλά και την απαρχή μεγάλων και συνεχόμενων επιτυχιών Για μένα είναι μεγάλη τιμή για κάθε αθλητή να φορά την φανέλα με το Εθνόσημο «.
- Μετά την απόφαση να σταματήσετε το μπάσκετ, εγκατασταθήκατε στην Θεσσαλονίκη…
«Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μου .Μπορεί να γεννήθηκα στην Αμερική όμως ζω στην Θεσσαλονίκη τριάντα και πλέον χρόνια Ακόμη και όταν έπαιζα στον ΠΑΟ τον μισό χρόνο ερχόμουν στην Μητρόπολη του Ελληνικού μπάσκετ. Εδώ είναι οι φίλοι μου και εδώ το σπίτι μου Είμαι ευτυχισμένος που έχω πλέον την δική μου οικογένεια . Αφιερώνω αρκετές ώρες πλέον κάθε μέρα με τις γυναίκες της ζωής μου την σύζυγο μου Ελένη και την κόρη μου Στέλλα «.
- Πηγαίνοντας στο… σήμερα πως βλέπετε φέτος την ομάδα του Άρη; Μετά από αρκετά χρόνια ήρθαν τρεις παίκτες με θητεία στην Εθνική ομάδα, κάτι που είχε να γίνει από την εποχή σας…
«Σίγουρα είναι θετικό πρώτα απ’ όλα ότι είναι Έλληνες, γιατί τελευταία βλέπουμε πολλούς ξένους. Ο κόσμος για να ξαναέρθει στο μπάσκετ όπως τα παλιά χρόνια, πρέπει οι βασικοί παίκτες να είναι Έλληνες. Αυτό που κάνει ο Άρης είναι θετικό. Αγωνιστικά ο χρόνος θα μας πει, τα αποτελέσματα θα δείξουν πόσο καλή είναι η ομάδα».
- Οι συγκεκριμένοι τρεις παίκτες, οι Χατζηβρέττας, Κακιούζης, Ντικούδης μεγάλωσαν βλέποντας τον Άρη του Νίκου Γκάλη και ήταν ένα όνειρο τους. Δείγμα ότι γνωρίζουν την πραγματικότητα, ξέρουν που ήρθαν. Αγωνίστηκαν στην Εθνική που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο το 2005. Από θέμα ηγεσία των τριών, η εμπειρία τους θα βοηθήσει τον Άρη;
«Πιστεύω πως ναι είναι θετικό αυτό και θα βοηθήσει την ομάδα. Είναι καλό το γεγονός ότι ξέρουν την πραγματικότητα. Η φανέλα του Άρη είναι βαριά, δεν μπορείς να έρθεις στην ομάδα για να κάνεις… χαβαλέ. Πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά ξέρουν τι τους περιμένει στην ομάδα, θα τιμήσουν την φανέλα και θα τα δώσουν όλα για το καλό της ομάδας. Έχουν κερδίσει πολλούς τίτλους και μπορούν να φέρουν στην ομάδα την νοοτροπία του νικητή».
- Πιστεύετε ότι ο Άρης μπορεί να… χτυπήσει το δίδυμο του Παναθηναικού και του Ολυμπιακού ή η διαφορά είναι μεγάλη;
«Το μπάσκετ εδώ και αρκετά χρόνια έχει… κατέβει στην Αθήνα. Δεν είναι εύκολο να πεις ότι θα χτυπήσεις τον Παναθηναικό και τον Ολυμπιακό. Και το χρήμα παίζει ρόλο για να μπορέσεις να χτίσεις μία ομάδα όπως θέλεις και αυτό βρίσκεται στην Αθήνα. Το σημαντικό για τον Άρη είναι να έχει μία αξιόλογη παρουσία στην φετινή χρονιά και να κερδίσει τα παιχνίδια που θέλει για να πετύχει τους στόχους του. Να προσπαθεί να προσφέρει θέαμα στον κόσμο ώστε να έρχεται στο γήπεδο».
- Ο Άρης έχει μπροστά του τα προκριματικά της Ευρωλίγκα με αντίπαλο το Μαρούσι στην πρώτη φάση, με τον χρόνο να είναι σχετικά λίγος. Πόσο δύσκολο είναι να προετοιμαστείς κατάλληλα για ένα τόσο σημαντικό αγώνα;
«Είναι δύσκολο αλλά είσαι υποχρεωμένος να είσαι έτοιμος. Σίγουρα ο Άρης έχει τις δυνατότητες να προκριθεί επί του Αμαρουσίου αλλά και να ξεπεράσει και την Άλμπα ή την Λε Μαν στον δεύτερο γύρο ανάλογα ποιος θα είναι ο αντίπαλος του. Αλλά αν δεν παίξεις καλά θα χάσεις. Και αυτό αποδείχθηκε με το Μαρούσι πέρυσι, που όλοι θεωρούσαν τον Άρη φαβορί αλλά δεν έγινε αυτό. Αν δεν μπεις έτοιμος και συγκεντρωμένος μέσα στο γήπεδο, μπορείς να χάσεις από οποιοδήποτε αντίπαλο. Αν παίξουν σαν ομάδα, συγκεντρωμένοι και δέσουν όσο πιο γρήγορα μπορέσουν οι παλιοί με τους νέους, πιστεύω ότι θα πάνε καλά».
- Εκτός από τους Έλληνες σημαντικό κεφάλαιο είναι και οι ξένοι…
«Αυτό είναι σίγουρο. Η ομάδα έχει κρατήσει δύο ξένους από πέρυσι και είναι σημαντικό. Εμείς τότε ήμασταν άτυχοι στους ξένους τις περισσότερες φορές. Είναι μία αρκετά καλή ελληνική… βάση αλλά οι ξένοι δεν ήταν τόσο καλοί. Αυτό βέβαια όσον αφορά την επιλογή των ξένων δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά και τύχης, ώστε να σου βγει ο παίκτης».
- Ο Νίκος Γκάλης έχει να δώσει κάποια συμβουλή στους παίκτες του Άρη, κυρίως τους Έλληνες;
«Να τιμήσουν την φανέλα, ήρθαν σε μία ομάδα που ο κόσμος της γνωρίζει μπάσκετ και το αγαπάει. Δεν θέλω να μπω στα αγωνιστικά, είναι παίκτες επιπέδου, οι τρεις είναι πρώην διεθνείς και θα τα δώσουν όλα μέσα στο γήπεδο για να κερδίσει ο Άρης».
– Ο Άρης πούλησε τον Κώστα Παπανικολάου, το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού μπάσκετ και ομολογούμενος μερίδα του κόσμου αντέδρασε με την κίνηση αυτή. Θεωρείται ότι θα πρέπει να συμβιβαστούμε στην Θεσσαλονίκη με μία τέτοια λογική, να πουλάμε τα ταλέντα, είναι η σκληρή πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε;
«Πιστεύω ότι είναι καλό να μένουν τα ταλέντα. Έχει μεγαλώσει ήδη η διαφορά ανάμεσα στις ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δεν χρειάζεται να φεύγουν και οι παίκτες που έχουν προοπτική να βοηθήσουν στο μέλλον. Μία ομάδα είναι καλό να έχει μελλοντικούς στόχους και να κρατάει τα νεαρά ταλέντα. Δεν μπορείς να φτάσεις ψηλά μόνο με μεταγραφές, πρέπει να χτίσεις μία βάση με δικά σου παιδιά. Βέβαια τα δεδομένα όσον αφορά τα οικονομικά έχουν αλλάξει αρκετά, όμως καλό θα ήταν να έμενε στην ομάδα».
- Λείπει το μπάσκετ από τον Νίκο Γκάλη;
«Ναι μου λείπε, θα ήταν ψέματα να πω το αντίθετο. Έζησα μεγάλες στιγμές, ως παίκτης με τον Άρη και την Εθνική Ελλάδος και τις οποίες έχω κρατήσει για να τις θυμάμαι σε όλη μου την ζωή».
- Κλείνοντας, αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Γκάλης πρέπει να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στο χώρο του μπάσκετ, είτε στον Άρη είτε σε κάποια άλλη ομάδα. Υπάρχει η πιθανότητα να σας δούμε από κάποιο άλλο πόστο εκτός του αθλητή;
«Είμαι ανοιχτός σε όποια πρόταση και να μου γίνει και να είναι σοβαρή. Περιμένω όποιον θέλει να έρθει και να συζητήσουμε».

Συνέντευξη στους Χρήστο Δ. Σαμαρά και Σταμάτη Μουρελή

Δεν υπάρχουν σχόλια: