Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Κουμάντο κάνει ο Λιούμπο




Ξεκινήσαμε στο "Μετροσπορτ" μια νέα στήλη που αφορά τα διαιτητικά νέα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Λέγεται "Τεχνική Ποινή" και είναι δεδομένο ότι έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον των "γκρι", αλλά και όχι μόνο, γιατί δεν υπάρχει φίλαθλος που να θέλει να λέγεται "ενημερωμένος" ή "γνώστης", αν δεν κατέχει καλά και τα της διαιτησίας.
Αναδημοσιεύουμε, λοιπόν, τη σημερινή Τεχνική Ποινή και θα το κάνουμε κάθε φορά που θα υπάρχει στο "Μ", μετά το μεσημέρι όμως, για ευνόητους λόγους.


"Το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει με τα ηλικιακά όρια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δείχνει, πέραν της αδυναμίας του μπάσκετ κάθε χώρας να καλύψει άμεσα και επαρκώς την αποχώρηση των καλών και έμπειρων διαιτητών, πως ποτέ δεν πρόκειται να γίνουμε... ΝΒΑ! Άλλο ζήτημα το αν το θέλουμε. Το ζήτημα είναι ότι εκεί, όποιος αξίζει, παίζει.

Πέραν του θρυλικού Ντικ Βαμπέτα, που είναι 75 χρονών και τρέχει σαν έφηβος. Η δικαιοσύνη στο μυαλό όλων μας αυτό επιτάσσει: ο καλύτερος κερδίζει, ο άξιος ανταμοίβεται. Το γιατί δεν πρόκειται να γίνει αυτό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει μια εξήγηση.

Δε λέμε ότι είναι το σωστό, αλλά είναι μια εξήγηση. Ας βγει όποιος διαφωνεί κι ας πει ότι “όχι, δεν είναι έτσι, είναι αλλιώς”. Η εξήγηση ακούει στο όνομα “Λιούμπο”, κι όπου “Λιούμπο” ο γνωστός μας Λιούμπομιρ Κότλεμπα, ο άνθρωπος που κάνει κουμάντο στη διαιτησία του μπάσκετ εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη.

Κι επειδή η στήλη έγινε για να πληροφορεί τους διαιτητές, αλλά και τους ανθρώπους του μπάσκετ, γενικότερα, ιδού τι βρήκαμε στο επίσημο σάιτ της ΦΙΜΠΑ. Με ημερομηνία 17 Μαρτίου δημοσιευμένο στο κεφάλαιο Regulations στο επίσημο Fiba.com θα βρείτε την εισήγηση της τεχνικής επιτροπής που έχει εγκριθεί... τώρα!

Και αναφέρει εκεί το όριο ηλικίας των 50 ετών, που είναι και το σημείο της “κόντρας” των “παλιών” Ελλήνων διαιτητών με την ΟΔΚΕ και την ΚΕΔ/ΕΟΚ. Και τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζουμε; Ότι αυτή η απόφαση ΔΕΝ δεσμεύει κάθε οικεία Ομοσπονδία κάθε χώρας.

Αν για παράδειγμα, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Αγγλία, η Λιθουανία και η Γαλλία (όπως έκαναν ήδη) “ανοίξουν” το όριο ηλικίας, η ΦΙΜΠΑ δεν απαγορεύει να παίζουν οι “υπερήλικες” διαιτητές. Η Ιταλία έκανε το όριο ηλικίας 60 χρόνια.

Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι “ναι, να παίζουν οι νέοι διαιτητές, να δίνονται ευκαιρίες στο νέο “άιμα”, να δοκιμάζονται στα “βαθιά” όλοι”, αλλά όταν έχεις έναν Κουκουλεκίδη κι έναν Βορεάδη θεατές, χαμένος είσαι. Εσύ και το κυριότερο, το μπάσκετ... Η συνέχεια αύριο, γιατί η στήλη αποδεικνύεται μικρή..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: