Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Τελικά θέλει ψηλό ο Άρης;

Δύο στα δύο ο Άρης με τον Πανελλήνιο, φέτος, έναν απ' τους κυριότερους αντιπάλους του. Και με ξένους διαιτητές, και εκτός έδρας. Έδρα να την κάνει ο Θεός αυτήν βέβαια, αλλά άλλο αυτό. Ωραίο το ματς, καλός ρυθμός, καλός ο Άρης και χωρίς Ηλιάδη, ωραίος ο Κλαρκ. Γι' αυτό γουστάρω τους Αμερικανούς κοντούς, γιατί οι τύποι ξέρουν ότι πληρώνονται για να είναι οι πρωταγωνιστές. Όπου δεις κοντό Αμερικανό, βλέπεις ότι πάει για το σουτ, πάει για το μπάσιμο, δύσκολα θα κοιτάξει την ασίστ, εκτός αν είναι ο Έντνι στα καλά του, ή ο Χόλντεν που αφού πρώτα ρίξει καμιά 5-6 τρελά τρίποντα, μετά δίνει και καμιά ασίστ. Κι ας λένε διάφορα οι προπονητές, για μένα η καλή ομάδα χτίζεται σε 3 θέσεις. Άσος, "τρία" και "πέντε". Έχεις τρεις καλούς παίκτες, έχεις καλή ομάδα. Είναι ο κορμός και μετά τους "πασπαλίζεις" με έναν καλό πλάγιο και έναν καλό ψηλό που πλέον θα πρέπει να μπορεί και να σουτάρει τρίποντα. Γκαρμπαχόσα όμως δεν υπάρχουν πολλοί, αλλά ο Νελσονάκος μια χαρά είναι, γιατί ξέρει μπάσκετ κι είναι γρήγορος για τη θέσή του. Όσο για τον Πανελλήνιο - γράψαμε πρόσφατα ότι ο Άρης με αυτόν τον ρυθμό και αυτήν την άμυνα μπορεί να την πάρει την 3η θέση στην κανονική περίοδο. Αρκεί να μην κάνει καμιά χαζή ήττα, παρά το ότι ο Πανιώνιος και ο Πανελλήνιος έχουν περισσότερες λύσεις. Αυτό γράψαμε κι αυτό πιστεύουμε, για να μην μπερδευόμαστε. Τώρα θα έχει πάλι πολύ κόσμο με ΑΕΚ αλλά για μένα η μαγκιά θα είναι να γεμίσει με τους πιο μικρούς. Γίνεται να είναι συνέχεια γεμάτο; Μια χαρά παίζει η ομάδα, είναι του "7" και παίζει "7", δεν είναι του "5" ή του "9", για να μην κοροιδευόμαστε. Οπότε ας κρατήσουμε λίγο τα σενάρια με τους ψηλούς και τους κοντούς, ας αφήσουμε την ομάδα να παλεύει με τη "χημεία" που έχει τώρα, με τους παίκτες που έχει, κι αν χρειαστεί να κάνει το βήμα παραπάνω - μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη σε όλες τις διοργανώσεις - τότε πιστεύουμε ότι θα πάρει έναν ακόμη παίκτη. Με το ζόρι όμως να πάρει, για να ικανοποιήσει τις αδηφάγους απαιτήσεις μας και για να εξιτάρει τις μπασκετικές μας γνώσεις και γνωριμίες, δεν πιστεύουμε όμως ότι θα το κάνει.

2 σχόλια:

BasketManiac είπε...

Κώστα, σκεψου όμως εναν ακόμα ποιοτικό ψηλό δίπλα σε Σεκουλιτς και Νελσον. Να μην κάνουμε προσευχες με τον Αγαδάκο.
Και εναν πλειμεικερ να μπορεί να ωστε να αφοσιωθεί ο Κλαρκ στο σκοραρισμα ή ενα σταθερό σκόρερ από την περιφέρεια.

Unknown είπε...

Δε θα γράψω κάτι κλισέ όπως "όλες οι θέσεις είναι απαραίτητες", θα σταθώ όμως στη θέση 4, που αποτελεί το πιο καθοριστικό στοιχείο κυκλοφορίας μετά τον play maker.

Δε μιλάω μόνο για ιδιόρρυθμο σκοράρισμα (τρίποντα κλπ) ή τελικές πάσες, κυρίως μιλάω για το πως ανοίγει σαν βούτυρο η αντίπαλη άμυνα όταν ένα έξυπνο τεσσάρι με καλούτσικο σουτ πάρει τη μπάλα στο high post. Και η διευκόλυνση της κυκλοφορίας ή η πρόκληση αστάθειας στην άμυνα δεν είναι κάτι που γράφεται στη στατιστική.

Επί του προκειμένου, νομίζω ότι ο Νέλσον έχει αυτό το χαρακτηριστικό, και είναι παραπάνω από "μια χαρά". Ο Άρης φέτος έχει πολύ καλύτερη κυκλοφορία σε σχέση με πρόπερσι -που είχε την ίδια φιλοσοφία. Και νομίζω πως πολλοί συνδυασμοί στο 4-5 δεν έχουν να κάνουν με καλή χημεία (καινούριοι παίκτες, διαφορετικοί πλέι μέικερ κλπ) αλλά επειδή περνάει η μπάλα περισσότερο από τους ψηλούς (και ειδικά το 4άρι)