Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009
Συνέντευξη του Στέλιου Συμεωνίδη
«Ακόμη και οι παλιοί να έπαιζαν, θα γινόταν λάθη»
* Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη του "αρχιδιαιτητού" του μπάσκετ, Στέλιου Συμεωνίδη, στο "Μετροσπόρ".
«Ο διαιτητής πρέπει να είναι ο παράγοντας που θα εγγυηθεί την τήρηση των κανονισμών του αθλήματος από όλους τους συμμετέχοντες», λένε στα ετήσια σεμινάρια διαιτησίας οι καθηγητές. Για αυτούς που ασχολούνται, ξέρουν ότι όσο πάθος θέλει για να παίξει κάποιος καλό μπάσκετ, άλλο τόσο θέλει για να γίνει καλός διαιτητής. «Είναι τρέλα, είναι πάθος, είναι χόμπι, πλέον πάει να γίνει και επάγγελμα» λένε οι ίδιοι οι διαιτητές. Στην Ελλάδα ο διαιτητής είναι τόσο γνωστός όσο και οι παίκτες. Γιατί είναι γνωστό ότι αποτελεί το αποκούμπι των παραγόντων, των παικτών και των παραγόντων όταν έρχεται μια ήττα. Μαζί και των Μ.Μ.Ε. και των οπαδών. Συνήθως φταίει η διαιτησία…
Το «Μ» απευθύνθηκε στον Στέλιο Συμεωνίδη για να βρει την απάντηση «τι κάνει κάποιον να γίνει διαιτητής» αλλά και για τα «καυτά» θέματα της μπασκετικής επικαιρότητας, αφού το πρωτάθλημα δεν έχει πολύ καιρό που ξεκίνησε και ήδη τα πρώτα παράπονα έκαναν την εμφάνισή τους. Και πώς να μη γίνει άλλωστε, αφού φέτος είναι μια χρονιά «σταθμός». Έμπειροι διαιτητές δεν δίνουν το παρόν, είτε λόγω κανονισμών, είτε λόγω των τεστ αξιολόγησης που γίνονται. Ονόματα σαν τον Νίκο Πιτσίλκα, τον Στέλιο Κουκουλεκίδη, τον Λάζαρο Βορεάδη, τον Νίκο Ζαβλανό, τον Χρήστο Μαστραφτσή δεν υπάρχουν πλέον στους πίνακες αξιολόγησης. Οι νέοι διαιτητές έχουν βαρύ «φορτίο» στις πλάτες τους… Ο Συμεωνίδης ακόμη πιο βαρύ – πρέπει να «βγάλει» πάνω από 100 αγώνες σε όλες τις εθνικές κατηγορίες, ανδρών και γυναικών, και μετά να μιλάει στο τηλέφωνο για τα… παράπονα των ομάδων. Κατά 99% των ηττημένων, φυσικά…
Τον βρήκαμε στο Δημαρχείο Πεύκων. Ένας απ’ τους πιο γνωστούς Θεσσαλονικιούς διαιτητές ηγείται πλέον και ενός νέου δήμου του πολεοδομικού συγκροτήματος. Και εκεί κάνει πολύ σημαντικό έργο. «Κλείνει» τρία χρόνια θητείας και ήδη έχει πετύχει πολλά, όσα ίσως δεν έχουν γίνει στο γνωστό μας… Ρετζίκι από τότε που ήταν ένα μικρό χωριό. Εκείνη την ώρα ήταν με τα χαρτιά και τα μολύβια «αγκαλιά» και τι έκανε; Κατέγραφε τους διαιτητές και τους αγώνες ενόψει της αγωνιστικής. «Έχουμε ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, δεν είναι εύκολος αγώνας. Μετά έχουμε Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι» μας είπε.
- Πώς πάρθηκε και από ποιον η απόφαση να σταματήσουν ορισμένοι απ’ τους καλύτερους διαιτητές;
«Απ’ τον Φεβρουάριο του 2009 όταν είχαμε κάνει την τελευταία συγκέντρωση όλων των διαιτητών της Α1 στον Άγιο Κοσμά, πριν τα πλέιοφς του ελληνικού πρωταθλήματος, τους ξεκαθάρισα ότι επειδή ακούγονται πολλά, εγώ δεν έχω πρόβλημα με κανέναν και θα είμαστε δίκαιοι με όλους. Τους είπα, λοιπόν, «εφ’ όσον γίνετε καλύτεροι απ’ τον Πιτσίλκα, τον Κουκουλεκίδη και τον Ζαβλανό, τότε θα είστε εσείς από μόνοι σας οι υπεύθυνοι για να τερματίσει η καριέρα τους». Αποδείχθηκε όμως ότι αυτοί οι τρεις είναι πολύ καλοί και ότι οι νέοι δεν μπορούσαν να τους ξεπεράσουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Εγώ όμως δεν νομοθετώ, ούτε η ΚΕΔ. Το καλοκαίρι πήραν απόφαση και η ΟΥΛΕΜΠ και η ΦΙΜΠΑ ότι πλέον των 50 ετών δεν μπορούν να παίζουν οι διαιτητές. Κάτι που είχαν συμφωνήσει και με τις οικείες ομοσπονδίες των χωρών που σε αυτές ανήκουν όλοι οι διαιτητές, ότι θα αγωνίζονται στα διεθνή παιχνίδια, αφού παίζουν και στα εγχώρια πρωταθλήματα. Απ’ το καλοκαίρι, λοιπόν, αποφασίστηκε να μην αγωνίζονται οι διαιτητών άνω των 50 ετών. Η ΟΔΚΕ πολύ σωστά δεν έβαλε στις λίστες τα ονόματα των διαιτητών για το ετήσιο σεμινάριο. Έτσι αφού δεν ήταν στο σεμινάριο τέθηκαν εκτός πινάκων για την τρέχουσα σεζόν και δεν σφυρίζουν».
- Υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν;
«Η ΚΕΔ έχει εκ του νόμου 2725/99 το δικαίωμα με τα 3/5 των ψήφων να επαναφέρει κάποιον διαιτητή... Μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί τέτοια απόφαση».
- Τι έγινε με τον Βορεάδη; Με τον Στέλιο Κουκουλεκίδη; Πιτσίλκας και Ζαβλανός, επίσης, λείπουν απ’ τη διαιτησία... Βλέπετε να δημιουργείται πρόβλημα μέχρι στιγμής στους αγώνες; Ήδη υπάρχουν παράπονα από ομάδες - ο ΠΑΟΚ έστειλε ήδη έγγραφη διαμαρτυρία στην ΟΔΚΕ…
«Ας τα πάρουμε έναν – ένα. Για τον Λάζαρο: Απορώ γιατί έχει αυτό το ερωτηματικό ο κόσμος. Φταίτε κι εσείς τα Μ.Μ.Ε., που ενημερώνετε λανθασμένα τον κόσμο, είτε μέσω κάποιων μπλογκς, είτε μέσω των εφημερίδων σας. Ο Βορεάδης δεν «έβγαλε» το τεστ και «κόπηκε». Στις 12 Δεκεμβρίου, ημέρα του Αγίου Σπυρίδωνα και ημέρα των γενεθλίων μου θα έχει την ευκαιρία να το περάσει, όπως και τόσοι άλλοι διαιτητές που «κόπηκαν». Κάθε χρόνο γίνονται οι ίδιες διαδικασίες των τεστ και το ενδιαφέρον είναι μόνο όταν κόβονται γνωστοί διαιτητές. Ο Βορεάδης, ο Πανταζής, ο Μαστραφτσής δεν μπόρεσαν να τα βγάλουν τα τεστ. Όπως κι ο Πηλοΐδης και ο Ηλιόπουλος και η Αργυρού. Για διάφορους λόγους ο καθένας και η καθεμία».
- Τόσο δύσκολο είναι το τεστ ή οι διαιτητές ήταν απροπόνητοι; Ή έγινε κάτι άλλο, όπως αφέθηκε να εννοηθεί για την περίπτωση Βορεάδη…
«Τα τεστ μας δεν είναι σαν το τεστ Κούπερ, που το τρέχεις μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρόνο. Πρέπει να είσαι σε ένα συγκεκριμένο σημείο του ταρτάν όταν ακουστεί το καμπανάκι. Αν είσαι, περνάς και πας για το επόμενο, αν δεν είσαι όταν ακουστεί, κόβεσαι. Όσοι κόπηκαν, προφανώς δεν μπόρεσαν να είναι εκεί που έπρεπε. Ίσως να ήταν μια κακή μέρα».
- Ναι, αλλά τονίστηκε ότι ο Βορεάδης σκοπίμως εγκατέλειψε ως ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί ενώ περνά τα τεστ στο εξωτερικό και παίζει στις μεγάλες διοργανώσεις, πρέπει να τρέχει κι εδώ…
«Δεν έχω προσωπικά τέτοια αντίδραση απ΄ τον Βορεάδη, δε νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο, ότι αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Ένας διαιτητής πρέπει να είναι έτοιμος να το τρέξει. Έκανε παράσταση στην ομοσπονδία ο Βορεάδης και ήταν αρνητική η απάντηση της ΕΟΚ. Το τεστ μας είναι δεδομένο, δεν μπορείς να μην τρέχεις στην Ελλάδα και να παίζεις στην Ελλάδα. Πού ξέρουμε εμείς τι γίνεται στο εξωτερικό, αλλά και γιατί ένας καλός διαιτητής που οφείλει να είναι και καλά προπονημένος όπως πλέον είναι οι περισσότεροι και ο ίδιος ο Λάζαρος, να μη θέλει να τρέξει ένα τεστ; Θα πρέπει να είναι έτοιμος. Δεν μου εξέφρασε τέτοια θέση ο Λάζαρος και πιστεύω ότι ήταν κουρασμένος ή είχε κάποιον τραυματισμό. Θα είναι έτοιμοι, πιστεύουμε, όλοι στις 12 Δεκεμβρίου για το νέο τεστ. Δε θέλουμε να κόβεται κανένας, θέλουμε να δείξουμε ότι έχουμε καλογυμνασμένους διαιτητές»…
- Με τον Κουκουλεκίδη τι συμβαίνει;
«Ο κανονισμός είναι σαφής. Δυστυχώς ο Στέλιος έχει ξεπεράσει τα 50 χρόνια και δεν μπορεί να σφυρίξει άλλο. Σίγουρα είναι γι’ αυτόν πολύ άσχημο, ξέρουμε πως νιώθει, το μπάσκετ και η διαιτησία είναι πολύ σημαντικά γι’ αυτόν, όπως και για πολλούς ακόμη, αλλά δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τον κανονισμό. Ο Πιτσίλκας και ο Ζαβλανός δεν έφεραν αντίδραση, γιατί κατάλαβαν τον κανονισμό (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο προορίζονται για νέα μέλη της ΚΕΔ, κάτι που δεν επιβεβαίωσε ο κ. Συμεωνίδης). Άλλωστε με το που έγινε αυτό στην Ελλάδα με τους διαιτητές μας, δεν έχουν πάρει κανέναν διεθνή ορισμό».
- Στο ΝΒΑ παίζουν όμως μέχρι τα… 75. Μήπως έχουμε καλύτερους διαιτητές από έναν Κουκουλεκίδη και έναν Πιτσίλκα και τους έχουμε εκτός;
«Όλοι ξέρουμε ότι το ΝΒΑ είναι σόου παρά αγώνες. Εκεί στηρίζονται στην τηλεθέαση, στο θέαμα. Μέχρι τώρα υπάρχει ένα κενό ώσπου να φτάσουμε
στο επιθυμητό επίπεδο. Έχουμε δρόμο ακόμη, αυτό είναι βέβαιο. Ακόμη κι οι καλύτεροι να έπαιζαν, πάλι λάθη θα γινόταν. Μήπως παλιά δε γινόταν λάθη, όταν έπαιζαν αυτοί που τώρα σταμάτησαν, όταν παίζαμε εμείς πιο παλιά; Στην Ελλάδα όπου αμφισβητούμε τα πάντα, κοιτάμε το συμφέρον μόνο της ομάδα μας και όχι του μπάσκετ».
- Τι έγινε με άλλους φερέλπιδες διαιτητές, ή και γυναίκες διαιτητές, όπως η Μαρία Αργυρού...
«Δεν έγινε κάτι, έπρεπε να είναι στο συγκεκριμένο σημείο του ταρτάν με το χτύπημα του ελεγκτή - που ήταν ο Κώστας ο Ρήγας - και δεν ήταν. Αυτό είναι το θέμα, δεν έγινε κάτι. Όπως και τόσοι άλλοι, απέτυχε στο τεστ. Ελπίζουμε να είναι έτοιμη, όπως και οι άλλοι που δεν πέρασαν, στις 12 του Δεκεμβρίου ώστε να μπορέσουν να περάσουν και να επιστρέψουν στη διαιτησία».
- Άρα τώρα τι γίνεται που λείπουν όλοι αυτοί; Πώς βλέπετε την παρουσία των νέων διαιτητών;
«Να σημειώσουμε ότι εκτός ότι μας λείπουν όλοι αυτοί οι διαιτητές, που είναι οι κορυφαίοι, είχαμε την ατυχία η κλήρωση να μας φέρει όλα τα ντέρμπι να γίνονται μέχρι την 5η αγωνιστική. Εκτός του ότι έχουμε νέα παιδιά, με όχι τόσες πολλές συμμετοχές στα ντέρμπι, θα πρέπει να τα ετοιμάσουμε ώστε να είναι έτοιμα και για τη συνέχεια. Αυτά τα ντέρμπι θα παίξουν ρόλο και στη συνέχεια του πρωταθλήματος, οπότε υπάρχει ένα κλίμα αρνητικό από τώρα. Έτσι φαίνεται μεγαλύτερο το όποιο λάθος. Μας λείπουν οι τρεις απ’ τους καλύτερους, ο Ζαβλανός, ο Κουκουλεκίδης και ο Πιτσίλκας. Είναι απ’ τους κορυφαίους. Όπως και ο Βορεάδης. Είναι δύσκολη η θέση μας, πρέπει να σκεφτόμαστε τρεις και πέντε φορές τι να κάνουμε για να είμαστε εντάξει στις συνθήκες του κάθε ντέρμπι. Ομολογώ ότι βλέπουμε κακά σφυρίγματα, αλλά και οι νέοι θα προσαρμοστούν και θα βελτιωθούν κι άλλο σε λίγο καιρό. Εύχομαι να μην μάθουν στις πλάτες των… ομάδων. Θα προσπαθούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο συνέχεια. Στα μέσα Δεεμβρίου θα μαζευθούν και πάλι οι διαιτητές και εκεί θα συζητήσουμε τι λάθη έχουν γίνει, θα κάνουμε την αυτοκριτική μας».
- Πολλοί λένε ότι είστε αυταρχικός στη λήψη αποφάσεων και έχετε «προσωπικά» με κάποιους. Ό,τι προωθείτε τα «δικά σας παιδιά». Τι θα τους απαντήσετε;
«Το ακούω κι εγώ πολλές φορές. Παρουσία όλων των διαιτητών τους εξήγησα, στις τελευταίες συγκεντρώσεις, στα σεμινάρια μας, όπου ήταν πάνω από 300 άτομα, πως ό,τι στραβό γίνει, όποιος δεν παίζει, όποιος παίζει, όποιος ανεβαίνει, όποιος είναι διεθνής διαιτητής, όλοι κατηγορούν εμένα και τα ρίχνουν σε εμένα. Να ξέρουν λοιπόν ότι έχω μόνο δύο… παιδιά, και για κανέναν άλλον δεν ενδιαφέρομαι. Έχω αποδείξει ότι δεν καταλαβαίνω τίποτα. Εδώ ο ίδιος ο γιος μου όταν τον πρότεινε η ΟΔΚΕ για να «ανεβεί» κατηγορία, εγώ τον έκοψα! Αυτό είναι αποδεδειγμένο, και το έκανα γιατί πίστευα ότι δεν ήταν έτοιμος, όχι γιατί είμαι κομπλεξικός μαζί του ή με κανέναν άλλον. Για τον σκοπό που αναλαμβάνω, δεν καταλαβαίνω τίποτα. Ας λένε ότι θέλουν, εγώ συνεχίζω και στο τέλος κρίνομαι...»
- Σας κατηγορούν όμως επίμονα για εγωκεντρισμό στη λήψη αποφάσεων, ότι είστε αγύριστο κεφάλι με λίγα λόγια...
«Εγώ έτσι έμαθα να ζω στην ζωή μου, έτσι έφτασα όπου έφτασα, με το να ελέγχω απόλυτα εγώ σε αυτό που αναλαμβάνω, να δίνω λογαριασμό εκεί που κρίνω μόνο εγώ. Αναλαμβάνω όλες τις ευθύνες που μου αναλογούν, είμαι υπεύθυνος μόνο σε αυτόν που με ορίζει, στην ΕΟΚ και στον Γιώργο Βασιλακόπουλο δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση της διαιτησίας. Τιμώ τους συνεργάτες μου στην ΚΕΔ, τους ανθρώπους του μπάσκετ, αυτούς με τους οποίους αγωνιζόμαστε καθημερινά για το καλό του μπάσκετ. Δεν θεωρώ κανέναν δικό μου, ούτε εγώ είμαι κανενός. Όλοι είμαστε για το μπάσκετ...».
- Τι συμβαίνει με τον Κώστα Ρήγα; Επέστρεψε στην ΚΕΔ, δεν έφυγε ποτέ, δεν επέστρεψε, τι γίνεται;
«Ο Κώστας ο Ρήγας είναι στην επιτροπή, δεν έχει φύγει ποτέ. Όποιος μπορεί να προσφέρει στην επιτροπή είναι καλοδεχούμενος. Η επιτροπή δεν είναι δική μου, η επιτροπή είναι της ΕΟΚ. Κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με όλους όσους θέλουν να βοηθήσουν το μπάσκετ και τη διαιτησία».
- Για τα παράπονα του ΠΑΟΚ, στον αγώνα με το Μαρούσι, τι έχετε να πείτε;
«Σίγουρα έγιναν λάθη, αλλά λάθη έκαναν και οι προπονητές και οι παίκτες των δύο ομάδων, όπως συμβαίνει σε όλους τους αγώνες. Παντού όμως όλοι μιλούν μόνο για τα λάθη της διαιτησίας, κι όχι αν ο Ντρόμπνιακ πάτησε γραμμή ή ένας παίκτης σε άλλον αγώνα έχασε μια κρίσιμη βολή. Ένα φάουλ που δεν έδωσε ένας διαιτητής, όμως, προβάλλεται ως κρίσιμο σημείο ενός αγώνας. Είναι άδικο αυτό για τη διαιτησία».
- Τελικά για όλα φταίει ο Συμεωνίδης;
«Μα για όλα φταίει κάποιος. Αν κάποιος παρακολουθήσει την πορεία της διαιτησίας όσο είμαστε εμείς στην ΚΕΔ, θα διαπιστώσει πολλά βήματα προς το ηθικότερο τα τελευταία χρόνια. Όταν βλέπουμε μια καλή διαιτησία, είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Είναι όμως κύριο μέλημα μου, και το έχουμε κατορθώσει, να πάμε προς το πιο ηθικό τη διαιτησία. Να μην ακούγονται αυτά που ακούγονται παλιότερα. Αυτό έχει σταματήσει, τουλάχιστον. Όσο για μένα; Όταν επί δέκα χρόνια κάποιος είναι στην ίδια θέση, σημαίνει ότι κάποιοι τον εμπιστεύονται. Και όταν δεν είναι απ’ την Αθήνα, είναι ακόμη πιο σημαντικό. Αυτά δεν είναι τυχαία, θέλω να πιστεύω».
- Οι άσπονδοι φίλοι σας κατηγορούν ότι ούτε εσείς τρέχατε στα τεστ των διαιτητών...
«Αν ήμουν μια φορά άρρωστος, δε σημαίνει ότι έκανα κάτι λάθος. Δε θυμάμαι, πάντα ήμουν εκεί, και έτρεχα κανονικά. Αλλά κι αν έκανα εγώ ή κάποιος άλλος κάτι, τώρα ξέρω ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Αυτό είναι το κέρδος, ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν υπάρχουν πλέον. Τα σημεία που θέλουμε βελτίωση είναι άλλα, πιο μπασκετικά, πιο αγωνιστικά. Οι «πληγές» του παρελθόντος τελείωσαν».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου